Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За проблеми, свързани с технологията на изборния процес, сигнализират сънародници зад граница

Снимка: mfa.bg

Българските власти успяха да организират адекватно изборния процес, но въпреки това съществуват някои дефицити, които трябва да бъдат отстранени – сочи доклад на мисия от международни наблюдатели на изборите у нас от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), оповестен на 3 октомври.

"Кампанията беше конкурентна, като редица участници успяха да представят своите различни възгледи по различните теми. Често обаче тя се провеждаше с негативен тон и бе белязана от взаимни обвинения между партиите в корупция или злоупотреби", се посочва още в документа. Актуалността на избирателните списъци, както и липсата на функции за достъпност на машините от избиратели с определени затруднения да гласуват, също са отчетени като недостатъци, върху които е необходимо да се работи.

На фона на тези констатации, не липсваха и други неуредици, които не възпрепятстват изборния процес, но оставят горчив привкус.  Двата сюжета, за които разказаха пред Радио България наши сънародници, са от германските градове Меминген и Есен и на пръв поглед се случват напълно законно.

Маргарита Такач

Маргарита Такач е един от онези изборни доброволци, чието желание да дадат възможност на максимален брой хора да упражнят правото си на глас, ги мотивира да не се спират пред нищо, докато не го сторят. По независещи от нея здравословни причини обаче, тя оттегля кандидатурата си като член на секционната комисия в Меминген за вота на 2 октомври. Прави го четири дни преди изборния ден – един, по думите ѝ достатъчен срок, в който да бъде взето решение за заличаването на името ѝ от списъка с членовете на комисията. За своето решение Маргарита уведомява както ЦИК, така и дипломатическото представителство на България в Мюнхен.

"В моя случай, въпреки че изпратих молба четири дни по-рано, такова решение така и не беше взето до края на изборния ден, а и след него. Това се случи въпреки обажданията на председателя на секционната комисия, както и от страна на МвНР. Беше поеман устен ангажимент, че смяната ще бъде вписана в следващото решение. Изчакахме до последното решение, което излезе към 18 часа вчера. Там също не беше отразена тази промяна. На пръв поглед проблемът може да изглежда пренебрежимо малък, защото става въпрос за един участник в комисия. Той обаче трябва да се разглежда в контекста на технологията, по която се провеждат изборите извън страната."

По думите ѝ, потенциал за подобни проблеми има на всички избори и може да се случи с всеки член на секционна комисия. Това е видно и от решенията за подобни смени, които ЦИК публикува на своята интернет страница.

"Моето оттегляне наложи заместващият ме човек да прекара целия ден в секцията, без да може да вземе активно участие в изборния процес, тъй като не беше определен за член на комисията и нямаше право да пипа изборните книжа – обясни още Маргарита. – Силно се надявам, че този прецедент се е случил ненарочно и не с цел да демотивира доброволческите екипи."

Опитите за замяна на вече предложени от доброволците членове на комисиите с хора, посочени от партиите е друг неприятен за сънародниците ни в чужбина момент, с който се сблъскват често, въпреки желанието им да проведат един безпроблемен изборен ден. С подобен сигнал към Радио България се обърна Ивайло Симеонов от град Есен. Той изявява желание да бъде председател на една от секциите в града и  мобилизира за попълването ѝ още шест души, както и двама резервни членове,. Впоследствие става ясно, че в одобрения от ЦИК списък са останали само двама от предложените кандидати, като неговото име също липсва.

Ивайло Симеонов

"Както можете да се досетите, разклащането на организацията беше сериозно, тъй като хората искат да бъдат полезни на обществото на местно ниво, но когато не им бъде дадена тази възможност заради вмешателство от страна на непознати от квотите на политически партии, това е способно бързо да ги накара да се откажат" – посочва Симеонов и допълва:

"Вмешателството на партиите в този процес е излишно, имайки предвид, че голяма част от доброволците, които се занимават с организацията на вота, не са политически обвързани и не искат да бъдат привличани под шапката на една или друга партия, по какъвто и да било начин. За нас изборните дни са малък празник, на който имаме възможност да се съберем, да изпълним своя граждански дълг и да се почувстваме по-близо до Родината, макар да сме далеч от нея, давайки възможност на наши сънародници от града и околността, да подадат своя глас." 

В изборния ден не липсваха и други куриозни случи като този, че българи успяват да гласуват по-лесно в Букурещ, отколкото в Русе, за което разказа в репортажа си Владимир Митев, пратеник на Радио България за изборния ден в Румъния – чуйте ТУК

За невъзможност да упражнят правото си на глас ни алармираха и сънародници в Аржентина – причините обясни Иван Цанков в интервю за Радио България – чуйте ТУК.

Снимки: личен архив



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!