Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Ошавков – картини с история

4
Лъчезар Ошавков
Снимка: Евелина Стоянова

Българската публика отново се среща с изкуството на художника Лъчезар Ошавков, който не прекъсва връзките си с България, въпреки че от 1968 година живее и работи в Париж. 

Галерия "Средец" към Министерството на културата представя в известна степен ретроспективна изложба на художника, защото са включени и по-ранни негови творби, произведения, характерни за стила му, както и последни негови картини. Изложбата има любопитното заглавие "Картини с история". 

В центъра на галерията е изложена една голямоформатна творба, наречена "Новината", за която подробно разказва Лъчезар Ошавков.

Експозицията е обогатена като визия с много снимков материал, откъси от критически материали за него, с фотоси с прочутия художник Меркадо, с когото е приятел, с фотоси от Париж и неговите култови места. 

Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова, която е селектирала 30 негови живописни картини, авторски принтове, реплики на произведения, които се намират в световни галерии и частни колекции.

Лъчезар Ошавков е художник, следващ великата традиция на иберийските и италианския майстори. Той е и мислител, ерудиран и култивиран артист, за когото френският публицист и художествен критик Григорий Тюбан казва: "Този сънародник на Кристо успява да избегне капаните на модата и на различните тенденции… Той оцелява пред нашествието на поп изкуството, като без никакво сътресение отваря други врати, улавя мига на момента и тънкостта на дадена ситуация, която би ни убягнала“

Изложбата може да бъде видяна до 11 октомври.

В галерия "Средец" Лъчезар Ошавков, който всеки ден стои по няколко часа там за среща с публиката, даде пространно интервю за "Артефир", тръгвайки от картината Новината“:

Снимки – Евелина Стоянова и Ани Петрова, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени