Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постоянен арест на Димитър Любенов, обвинен за смъртта на френски гражданин

| обновено на 04.10.22 в 17:41
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд потвърди постоянния арест на Димитър Любенов. 

От вчера той е обвинен, че е причинил смъртта на френския гражданин и средни телесни повреди на двама души при евентуален умисъл.

По време на заседанието адвокатът на Любенов - Ива Борисова - разказва, че длъжностни лица, които не са си свършили работата и са позволили на 39-годишния мъж въпреки алкохола и дрогата да продължи да шофира, също носят отговорност за тежката катастрофа. 

Съдът даде повече детайли като се позова на разказа на самия Любенов, който е казал, че е бил спрян от полицаи, на които е дал по 200 лв. подкуп, за да го придружат като ескорт до началото на пътя на Околовръстното. Секунди след това станал и тежкият пътен инцидент. 

От прокуратурата коментираха, че информацията е постъпила при тях на 30-ти септември и ще се провери, а след резултатите от нея наблюдаващият прокурор ще прецени дали има основание за повдигане на обвинение на полицаите, както и дали се налага да се преквалифицира обвинението на Любенов. Нищо чудно обаче той да се сдобие и с обвинение за даване на подкуп.

Любенов каза че съжалява и поиска да бъде пуснат под "домашен арест". Каза, че за първи път му се случва да шофира пиян и дрогиран и че това няма да се повтори. Въпреки това, като се позова на десетките административни нарушения, свързани с шофиране с висока скорост, съдът реши че най-добре е той да остане за постоянно в ареста.

Определението е окончателно.

Четири часа по-късно стана ясно, че четири дни след катастрофата Софийската градска прокуратура е образувано досъдебно производство срещу длъжностно лице  неизпълнило служебните си задължения, за да набави себе си и за другиго облага. 

На "Вътрешна сигурност" на МВР е възложено да провери -  имало ли е патрулни автомобили по пътя на този, управляван от Любенов, бил ли е спиран за проверка, ако - да - от кои служители и какво е установила проверката, имало ли в непосредствена близост до автомобила на обвиняемия патрулен автомобил преди настъпването на катастрофата. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!