Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еликсир за потентност" - чудата отвара за радост от живота по шведски

Кой би могъл да си помисли, че две стари госпожици, на 72 и 79 години, могат да въртят по пощата търговия с изобретения от тях еликсир за потентност?

Със сигурност Карин Брюнк Холмквист, която е написала романа "Еликсир за потентност".

"В този роман, който се разпростира на не повече от 200 страници, скандинавската наивност и детското отношение към света просто искрят. Хуморът кара читателя да се превива от смях", казва скандинавистът и преводач Анюта Качева в интервю за БНР.  

Книгата е излязла през 1997 г., но все още води класациите на най-забавните книги в Швеция.

Анюта Качева    Снимка: БНР

В тази книга, наситена с топли емоции, действието се развива в малко селце. Историята разказва за сестрите Елида и Тилда Свенсон и живота им в родния им дом. Откакто са се родили, в къщата не са правени никакви промени. Също толкова неизменчиво е и ежедневието на възрастните дами. Това обаче коренно се променя, когато до тях се нанася нов симпатичен съсед.

Сестрите Свенсон забелязват, че съседът им използва някаква чудата отвара, която не само стимулира растежа на градинските му растения, но и засилва размножителните инстинкти в околните животни. След като лично изпробват и установяват ползотворния ефект и върху хора, Елида и Тилда започват съвместен бизнес с еликсир за потентност, който разпространяват по пощата.

"Това е книга, която дава радост от живота. Дава ти усещането, че винаги можеш да започнеш не отначало, че можеш нещо да промениш. Че промяната не е свързана с някакви големи неща. Тя е свързана просто с най-дребни детайли - песен на птица, или нещо красиво - малък камък, който намериш. С тези дребни неща, които могат да те накарат да спреш, да направиш една духовна почивка и да разбереш, че има много други неща", подчертава Качева.

Карин Брюнк Холмквист има шарена кариера - занимавала се е с местна политика, социална психология, била е асистент на магьосник и модел на бельо.

"Самата писателка дебютира на 52-годишна възраст (с единствената ѝ стихосбирка), става известна писателка на 60. Пише за хора като Тилда и Елида, които на пръв поглед са напълно незабележими, но в много отношения формират гръбнака на нашето общество. Прекрасните ѝ героини са възрастни хора с прост живот в шведската провинция, но са горди и щастливи от живота, който водят. Много трудно се влияят от всички нови неща. Тоалетната е отвън и трябва да се излиза и през зимата и късно през нощта", разказва Анюта Качева.  

"Не мисля, че в Скандинавия правят разлика между това да си млад и стар, не говорим за физическата възраст, говорим за духовното присъствие в живота. Ако търсите наистина някъде деца на света, трябва да отидете в Скандинавия. Те наистина живеят като децата на света. Тази тяхна наистина наивност и практическа простота, са типични както за техните взаимоотношения, така и за скандинавския дизайн - там всичко е изчистено, всичко е светло, всичко е красиво. И най-вече - красотата е държавна политика и това е едно от нещата, които възпитават хората", коментира преводачката в предаването "Изотопия".

Запитана какво е за нея свободата, шведската писателка споделя, че това е празният лист, защото няма нищо по-красиво и вдъхновяващо от един неизписан лист, допълва Анюта Качева.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
   
Снимки: изд. "Ентусиаст", Иван Нотев 
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени