Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България е направила своя цивилизационен избор - ЕС и НАТО"

Георги Харизанов: Нужни са смирение и огромни дози скромност

"Обществото има нужда от силно управление и работещ парламент"

Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова

"Обществото има нужда от силно управление и работещ парламент".

Това каза пред БНР изпълнителният директор на "Евронюз България" Георги Харизанов.

Според него с вота си на 2 октомври българските граждани са дали ясен знак, че "никой не е упълномощен да управлява еднолично, никой не е упълномощен да говори от името на народа и всички трябва да осъзнаят, че е нужно известно смирение и огромни дози скромност, защото огромна част от обществото казва, че иска правителство и работещо Народно събрание".

Той подчерта, че гражданите са наясно, че парламентът трябва да работи, за да се "синхронизира законодателството и да започнат да се усвояват средствата по Плана за възстановяване, както и да се направят нужните промени и преговори с ЕК, за да се отпушат оперативните програми":

"Ако се търси консенсус, мисля че това е консенсусът. ... Ако погледнем от какво имат нужда работещите хора и работещата икономика, ще се постигне консенсус - близо до 100%. Това е евтина енергия, предвидимо законодателство, устойчива съдебна система и бързо решаване на търговските спорове, ниски нива на данъчните ставки, докато това е възможно в рамките на ЕС, озаптяване на мераците на политици да повишават непрекъснато работната заплата, а оттам и осигурителните прагове, докато това е възможно в рамките на ЕС, преди да въведат единна единна европейска минимална работна заплата. Т.е. всички конкурентни предимства да бъдат съхранени и надградени".

"Учудвам се, че все още трябва да се състои разговорът за позициониране на партиите коя е с Путин и коя е срещу Путин. Мисля, че такъв спор не съществува. Той е решен в годините, когато България стана член на НАТО и на ЕС, да се надяваме скоро и на еврозоната и на Шенген. Ако някоя политическа сила припознава това като интересен терен, за да развива своите послания, това е нейно право. Това не значи, че държавата тепърва трябва да определя своята посока. България е направила своя цивилизационен избор и той е възможно най-добрият", коментира Харизанов. 

Интервюто на Даниела Големинова с Георги Харизанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!