Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как частно лечебно заведение ще функционира като Национална детска болница

Неразбориите около построяването на национална детска болница продължават
Снимка: БГНЕС
Отказва ли се държавата от създаването на Национална детска болница и има ли по света национална детска болница, която да е изцяло частна - тези въпроси поставя председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Иван Литвиненко, докато обществеността очаква решението на здравното министерство дали има необходимост от създаването на частна детска болница в София и дали да предложи за одобрение внесен вече инвестиционен проект, а той се казва "Мама и аз“ и е разработен от дружеството "Търговска лига - Глобален аптечен център“.

Същият инвеститор е собственик на няколко кардиологични болници у нас и имаше намерение да строи голяма болница в Казичене, но получи отказ по времето на предишното редовно правителство. От дружеството определят проекта като необходим и твърдят, че той не отменя, а подпомага и съкращава времето до създаването на Държавна национална детска болница. От гражданската инициатива "За истинска детска болница“ също реагираха с притеснение как частно лечебно заведение ще функционира като Национална детска болница.

Многопрофилна болница за активно лечение с 413 легла, дейности в 29 медицински специалности и 4 клинично-диагностични структури  - това представлява проектът на дружеството "Търговска лига“, според представените в здравното министерство документи. Бъдещото лечебно заведение ще се намира в началото на столичния булевард "Г.М.Димитров" и ще се казва "Мама и аз“.  

В писменo обръщение към българските семейства, публикувано в изданието "24 часа“ в края на миналата седмица, инвеститорът определя намерението си като благородно и искрено, с цел да се направи нещо модерно в служба на децата и родителите.  

Главният изпълнителен директор Таквор Бохосян припомня, че България е единствената държава в Европейския съюз, която няма специализирана национална детска болница и аргументира готовността на Търговска лига да носи тази отговорност. 

По какъв начин една хипотетична частна болница ще бъде направена така, че да може да функционира като национална, пита Надежда Цекулова, член на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница“. Организацията обединява хора, които искат от държавата модерна национална болница, осигуряваща комплексна и пълноценна грижа за децата:

"Да функционира като национална болница означава да поема най-тежката патология от много региони в страната, да има заболявания, които да се лекуват само в тази болница. В същото време да може да осигурява спешна и ефективна грижа за пациентите под 18 години на територията на София".

От "Търговска лига" твърдят, че са получили предварителна подкрепа за проекта за детска болница от 3 големи политически сили, които ще участват в следващия парламент. В нова публикация на сайта на дружеството се отправят специални поздрави към служебния министър д-р Асен Мeджидиев и всички "разумни" юристи, лекари и общественици за техните "сдържано-положителни първи изяви относно голямата необходимост от проекта "Мама и Аз“ в София и неговата перфектна законосъобразност".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Елена Бейкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!