Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов: Ако искаш да спечелиш, трябва да си малко егоист, на пистата няма приятели и съотборници

Никола Цолов- шампион за 2022 в испанската Формула 4
Снимка: Личен архив

Българският пилот Никола Цолов спечели титлата в испанската Формула 4 в неделя, при това по впечатляващ начин - 10 победи в 18 състезания, 14 най-бързи обиколки, 12 полпозишъна и 14 победи в класирането при дебютантите.
Легендата във Формула 1 Фернандо Алонсо, който е ментор на Никола, отбеляза титлата на талантливия  ни 15-годишен пилот. Испанецът, който помага на Цолов още от годините му в картинга, тази година го привлече като пилот на неговата мениджърска агенция А14 и има роля и за привличането му в академията за млади пилоти на Алпин.
От А14 Мениджмънт също поздравиха българина, който  кара за тима на бившия пилот от Формула 1 Адриан Кампос - Кампос Рейсинг .Ето какво сподели Никола Цолов специално за БНР пред Кръстина Иванова
„Състезанието беше доста трудно, защото аз нямах необходимата подготовка за тази писта. Пропуснах тестовете, защото бях на тези за Формула 3. Моят съотборник Хю Бартър беше много бърз, но аз все пак успях да спечеля титлата. В края на уикенда обединихме усилията си и успяхме да запишем добри резултати за отборното класиране. Много по-трудно е да се състезаваш срещу противник, който не ти е съотборник. Но…ако се бориш да спечелиш шампионата, на пистата няма съотборници. Не си приятел с никого. Даваш всичко от себе си за да постигнеш целта си. За да успееш трябва да си малко егоист и да мислиш за себе си. Моментът, в който спечелих титлата беше много щастлив. Много хора ме поздравиха, за което им благодаря от сърце. Много хора ме подкрепиха, за което съм много щастлив. Първият човек, който ме поздрави беше баща ми и то още преди да съм слязъл от колата. Награждаването беше страхотно. Всички механици, всички пилоти гледат към теб. Не знам как да опиша този момент. Чувството е страхотно“, това сподели специално за БНР Никола Цолов.


„След като спечелих титлата кръг преди края, в отбора всички сме по-спокойни. Заради няколко наложени наказания на отбора след състезанието, ситуацията малко се усложни - аз пак съм шампион, но тима ни все още не е ….за това битката за тази титла ще продължи и в последния кръг на пистата в Барселона. Тя е една от любимите ми писти. По време на тестовете, които направихме преди един месец, аз бях много бърз. Отиваме с големи очаквания. Най-добрият начин да спечелим и тази титла, е да спечелим състезанието. Трябва отново да обединим усилията си, да си помогнем взаимно и така ще се поздравим с успех. Имаме голяма преднина пред другите, но за да я запазим, просто трябва а спечелим още точки“, допълни талантът.


Както чухте в интервюто Никола Цолов казва, че на Кампос рейсинт са наложени няколко наказания. Всъщност и шестимата пилоти на тима, включително и Никола Цолов, са дисквалифицирани от първите две състезания на пистата “Навара”, където през уикенда се проведе предпоследният кръг от испанската Формула 4. Наказанието е заради неразрешена от техническите правила защита на радиаторите на болидите на Кампос Рейсинг, която ги пази от камъчета, които колите вдигат от асфалта. Тези наказания обаче не засягат титлата на Никола, тъй като заедно с него е дисквалифициран и съотборникът му Хю Бартър, който спечели и трите състезания на “Навара”. Така Цолов има 310 точки, Бартър е втори с 210 точки, а трети в класирането е Тимотеуш Кухарчик, който има 204 точки и в последния кръг в Барселона в средата на ноември няма да може да измести Никола от първото място в крайното класиране.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!