Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Топлофикация София" за дълга към "Булгаргаз": Погасихме над 0,5 млрд. лева

Дългът може да стигне 933 млн. или да падне до 90 млн. лв., посочват от дружеството в писмо до КЕВР

Снимка: БГНЕС

От началото на годината "Топлофикация София" е погасила над половин милиард лева от просрочените си задължения към "Булгаргаз". Това съобщават от енергийния регулатор (КЕВР), който наскоро изиска информация за дълга на топлофикационното дружество, както и мерки за справяне с проблема. "Топлофикация София" все още дължи към 350 милиона лева на газовия си доставчик.

В писмо до енергийния регулатор от "Топлофикация София" дават три възможни сценария за това как ще растат техните задължения към "Булгаргаз" до средата на следващата година, ако няма промяна в цените на парното и топлата вода.

При най-лошия вариант, ако "Топлофикация София“ не получи никакви компенсации заради скъпия газ, в края на регулаторния период дългът може да достигне 933 милиона лева.

Наполовина по-малко ще е тази сума, ако имат компенсация от 50% от разликата между прогнозната цена на природния газ и утвърдената за месеца.

При цялостно компенсиране "Топлофикация София" ще може да изплаща текущите фактури за синьо гориво, както и да погасява натрупания към момента дълг, като до юли следващата година той би намалял до около 90 милиона лева, пресмятат от дружеството.

За да подобри финансовото си състояние, "Топлофикация София" е започнала да изпълнява план за модернизация на съоръженията и инсталациите, за да повиши ефективността на производството.

Същевременно е предприела действия за предоговаряне и на дълга си към Българския енергиен холдинг, който също приближава 1 милиард лева, и да повишава събираемостта си.

Дружеството обаче не може да купува газ от свободния пазар, тъй като в момента там цените са по-високи от регулираните, посочват от "Топлофикация София".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна