Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един мъж е загинал, а две жени са в неизвестност след мощния взрив в завод "Арсенал" в Казанлък

В "Арсенал" още не са започнали спасителните дейности, има опасност от вторичен взрив

Завод "Арсенал" в Казанлък.
Снимка: БГНЕС

Един мъж е загинал, а две жени са в неизвестност след мощния взрив в завод "Арсенал" в Казанлък. В София е транспортирана в тежко състояние 43-годишна пострадала. Силата на взрива е била толкова голяма, че цехът е разрушен, а стъклата на съседните сгради са счупени, има опасност и от вторичен взрив.

Група за борба с тероризма ще ръководи дейностите по разчистването на терена и издирването на двете жени.

В разрушения цех са се изработвали изделия със звуков и светлинен ефект от типа на фойерверки и сигнални ракети. Все още никой не може да каже как се е стигнало до тежкия инцидент. Спасителните мероприятия по разчистването не са започнали, тъй като има опасност от вторични взривове, съобщи апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов:

"Вследствие на взрива е изхвърлено тялото на единия от тримата работници в цеха. Това е 55-годишен мъж, за който мога да кажа, че е починал. Две жени - едната на 53, другата на 43-годишна възраст, които също са били в момента на взрива в цеха, засега са в неизвестност. Все още не са започнали спасителни мероприятия и разчистване на отломките от цеха, тъй като съществува опасност от вторичен взрив".

Взривът се дължи на нарушения на технологичния процес, свързани с нарушаването на безопасността при работа.

Образувано е досъдебно производство за трудова злополука със смъртен резултат, съобщи и окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, според който причината за инцидента е човешка грешка.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна