Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатка критикува ЕК за мекушавост спрямо Унгария

Софи ин'т Велд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатката от "Обнови Европа" Софи ин'т Велд обвини Европейската комисия, че показва слабост пред унгарския премиер по отношение на върховенството на закона в страната му. В средата на септември Комисията предложи на Съвета на ЕС да замрази 7.5 млрд. евро по три оперативни програми по кохезионната политика за Унгария, които определи като 65 на сто от общите средства по тях.
Същевременно стана ясно, че страната е направила някои предложения, които Комисията оценява положително и Унгария трябва да я уведоми за действията си в тази насока до 19 ноември, след което отново да бъде направена оценка дали европейският бюджет е под риск.
Ин`т Велд се обърна към еврокомисаря по бюджета и администрацията Йоханес Хан с думите:
"Тези 7 млрд. са добра стъпка, но са твърде малко. А дерогациите вече се правят. И в крайна сметка излиза, че върховенството на закона подлежи на договаряне за Европейската комисия. Вие, г-н комисар, не предлагате замразяване на 65 на сто, а на 15 на сто от средствата, дължими на Унгария. А освен това г-н Орбан получава повече време". 
"Ваше основно задължение е да спазвате договорите и да прилагате закона. Ако Комисията прави изключения за клептократите, вие не заслужавате повече нашето доверие", заключи евродепутатката. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна