Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бербок към Рау за репарациите за ВСВ: Берлин смята въпроса за приключен, имаме общо бъдеще - ЕС

Аналена Бербок на пресконференцията след разговорите със Збигнев Рау в Министерството на външните работи във Варшава, 4 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За Германия въпросът с репарациите за Полша заради Втората световна война е приключен. Това заяви германският външен министър Аналена Бербок във Варшава, след като разговаря с полския си колега Збигнев Рау.

Полша официално поиска от Германия да ѝ плати близо 1,3 трилиона долара репарации за щетите, които са ѝ нанесени през Втората световна война.

Полският външен министър в консервативното националистическо правителство във Варшава Збигнев Рау обясни, че полското общество все още чувства травмата от германското нападение през 1939 г., германската окупация и негативните последици за икономическия потенциал на страната.

"Това ограничава и поставя спирачка върху възможността за по-нататъшно развитие и задълбочаване на полско-германските отношения. Затова вчера правителството, което представлявам, поиска от правителството на Федерална република Германия решение на този проблем и справедливо, цялостно, материално и правно уреждане на вредите и загубите, понесени от поляците и полската държава в резултат на от Втората световна война", каза Рау след разговорите с Бербок.

Германия счита въпросът за репарациите за приключен, след като през 1953 година - под натиск от Съветския съюз, комунистическите власти в Полша са декларирали, че страната няма да търси обезщетение от Берлин.

"Германия осъзнава отговорността си пред историята. Завинаги ще помним и ще говорим за вината и мъката, която сме нанесли на Полша. В същото време обаче темата за репарациите е приключена и това го знаеш", обърна се германският външен министър Аналена Бербок към полския си колега Збигнев Рау.

И допълни, че има и добра новина за Варшава: "Добрата новина е, и тя за мен е по-важната, че въпреки големите понякога различия имаме общо бъдеще - и това е ЕС", каза Бербок.

Още преди около месец германският канцлер Шолц заяви в интервю за вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (FAZ), че Берлин смята за юридически закрит въпроса за репарационните искания на Полша към Германия по повод престъпленията на националсоциалистите по време на Втората световна война.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна