Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Брейвърман във Великобритания от чужбина идват "твърде много студенти, които карат долнопробно обучение в неадекватни институции"

Британски министър: От чужбина идват твърде много студенти

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Сюела Брейвърман произнася реч на конференцията на Консервативната партия в Бирмингам, 4 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман заяви, че в страната идват прекалено много чуждестранни студенти, като изказването ѝ беше направено по повод на ограничаването на миграцията. Тя каза още, че е разочарована, че членове на Консервативната партия заговорничат срещу политиката на премиера Лиз Тръс.

Сюела Брейвърман, която е на конгреса на Консервативната партия в Бирмингам, заяви за вестник "Дейли телеграф", че съвсем откровено смята, че от чужбина идват "твърде много студенти, които карат долнопробно обучение в неадекватни институции". Коментарът ѝ бе по повод на намаляването на нетната миграция.

Брейвърман допълни: "Мисля, че бедните университети се финансират от чуждестранни студенти и искам да видя намаляване на тяхната бройка".

Вътрешният министър посочи още, че на Острова се наблюдава как доста голям брой чуждестранни студенти довеждат членовете на техните семейства.

На контриращ въпрос дали не изпитва нещо, като спира други да идват в страната, при положение че родителите ѝ са от Мавриций и Кения, Брейвърман отговори: "Нямам никакви притеснения и угризения" и допълни, че „се наслаждава на раздразнението на левицата по този въпрос“.

Тя отбеляза, че е подкрепяла фискалните планове на правителството, включващи намаляване на подоходния данък за най-богатите, от което вчера се отказа финансовия министър под натиск на депутати тори.

Брейвърман каза също, че е разочарована от депутати от нейната партия, които правят открит заговор и подронват авторитета на Лиз Тръс, като призова всички да се обединят зад премиера.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна