Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Софтуер подпомага обработването на данните по хуманитарните програми за украинците

Снимка: Здравка Маслянкова

Нов специализиран софтуер ще подпомага обработването на данните по хуманитарните програми за разселени лица от Украйна, съобщи служебният министър на туризма Илин Димитров, който участва в 8-ата работна среща между туристическия бизнес и местната власт, която се провежда в Стара Загора.

Над 20 души в Министерството на туризма в момента се занимават с обработването и проверката на документите при кандидатстването по хуманитарните програми за разселени лица от Украйна и всичко се прави ръчно, каза Илин Димитров:

"Събраха оферти от няколко фирми, направиха се презентациите и накрая едната от тях изработи софтуер, който да ни помогне в изчисляването на обезщетенията, по-бързо - сега в момента в рамките на 10 минути ние свършваме работа, която министерството върши за две седмици".

През настоящата седмица ще бъдат финализирани плащанията за отчетните периоди за месеците юни, юли и август. Започва работа по първата част на хуманитарната програма с разглеждане на актуализирани данни, подадени от местата за настаняване.

Министерството на туризма се ангажира да направи организацията, за да се изплащат суми на хотелиерите всяка седмица или поне няколко пъти в месеца.

"Вече човешкият фактор ще е лимитиран, не можем да говорим за субективност, не можем да говорим за какъвто и да е тип намеса - автоматично ще се смята, дори престои надграждане, където хотелиерите да получават автоматични съобщения защо не са платени определен брой нощувки, каква е причината, за да стане ясно, че те не са ощетени умишлено".

Около 13 хиляди бежанци от Украйна се намират в момента в местата за настаняване и те спадат постоянно, като се очаква скоро да спаднат под 10 хиляди.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.