Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

Снимка: Медиен център на батальона

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“.

Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи

В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в украинската столица Киев.

БНР разполага с архивирания оригинал на статията от faktibg.eu. Тук публикуваме само скрийншоти от нея, защото самото видео може да бъде стресиращо за читателите ни.

Скрийншот от статията на сайта faktibg.eu.

Снимката, която е сложена преди видеото в статията, е взета от сайта на Българската телеграфна агенция - кадърът е с логото на БТА. На снимката се виждат мъже във военни униформи, които носят знамена с логото на батальона "Азов". В далечината се вижда църквата "Свети Архангел Михаил" с характерните за нея златни куполи. Храмът е главната катедрала на Украинската православна църква и е част от манастира, който носи същото име - "Свети Архангел Михаил". Комплексът се намира в столицата на Украйна Киев, което доказва, че снимката е правена в съответния град. Снимката с известната за Киев църква обаче няма нищо със самото видео, за което в статията се твърди, че е правено в украинската столица. На записа не присъстват нито мъжете в униформи с лого на батальона "Азов", нито се вижда храмът или друга киевска забележителност.

Скрийншот от статията на сайта faktibg.eu.

Видеоматериалът е с дължина от 44 секунди, като качеството на записа не е високо. На него се виждат двама души, които са вързани за стълбове и са частично съблечени. Мъж, облечен в тениска, спортни шорти и спортни обувки, удря завързаните лица с предмет, който прилича на колан.

Самото видео е публикувано за първи път в приложението "Телеграм" в канала "Днепр Криминальный" на 7 август 2022 г. Коментарът към него гласи, че в "Павлоград са били заловени двама крадци, които до пристигането на полицията са били жестоко възпитани "по народен начин".


"Днепр Криминальный" е канал, в който се публикуват кадри от реални военни действия, новини, свързани с престъпления от района на град Днипро (Днепр) и Днепропетровска област, както и за ключови политически събития от Украйна и света.

Логото на канала "Днепр Криминальный" е сложено и във видеото, което след това е публикувано от сайта faktibg.eu.

Павлоград, за където е посочено, че е снимано видеото, е град в Днепропетровска област. Той няма нищо общо с Киев и се намира на над 500 километра разстояние от столицата.

Главен асистент Райна Камберова от Факултета по славянски филологии на Софийския университет, която преподава съвременен украински език, а владее също и руски език, анализира и преведе разговора, който се чува на видеото. Тя посочи, че изказванията са на руски език, като в нито един момент не става дума за българи, бесарабски българи или за батальона "Азов".

Превод на разговора можете да видите по-долу, като многоточията представляват недовършени изречения от страна на говорещите, а звездичките обозначават обидни думи и изрази, които сме избрали да не публикуваме.

– Направо сте изперкали.

– Недей.

– Какво "недей" ***?

– Какво си мислите  *** ***?

– Как крадете *** в страната ни? Срам нямате ***.

– А да отидете да се биете за пичовете, не можете ***.

– Не ме взимат.

– Защо не те взимат ***?

– Върви на ***. Всички ще ви... По-добре да отидеш за... вместо да крадеш.

– Всички взимат. *** Би могъл да отидеш лично да воюваш...

Сайтът faktibg.eu не е онлайн от края на месец август, като от компанията "СуперХостинг.БГ" уточниха пред БНР, че причината е неплатен домейн.

Заключение

Видеото, публикувано на сайта faktibg.eu, е от украинския канал “Днепр Криминальный“ в платформата "Телеграм". В този канал се споделят новини за престъпни деяния и бойни действия от Украйна и по-конкретно от Днепропетровска област. Материалът е и с логото на канала “Днепр Криминальный“. В оригиналното му описание в публикацията в "Телеграм" е посочено, че видеото е снимано в украинския град Павлоград в Днепропетровска област и представя саморазправа с двама крадци. Във видеото няма лица с униформи или с каквито и да било символи на батальона "Азов". В разговора, който се чува между сниманите лица, става дума за кражби. Бесарабски българи, България или Киев не са споменати нито в разговора във файла, нито в описанието на видео материала в "Телеграм". Твърдението, че видеото показва, че украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи, не е подкрепено от никакви доказателства и е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.