Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личен фалит - звучи стряскащо, но улеснява добросъвестния длъжник. Има готов законопроект

Производството по несъстоятелност на физическите лица все още е непознато за правната ни система

Снимка: Радио Видин

Страната ни е единствената в ЕС, която няма регламентация на несъстоятелността на физическите лица, или т. нар. личен фалит.

Предстои обществено обсъждане на проектозакона за несъстоятелността на физическите лица. По него се работи от години.

Предизвикателство е да се намери компромисно решение – да се удовлетворят кредитори, които имат доказано и безспорно вземане, но същевременно да не се създават възможности лица, които са теглили неразумно кредит или са злоупотребили с доверието на кредиторите си, да получат с лекота пълно освобождаване от дълговете, поясни в интервю за предаването "Преди всички" на БНР Светла Стойкова, държавен експерт в дирекция "Съвет по законодателство" на Министерството на правосъдието.

Производството по несъстоятелност на физическите лица все още е непознато за правната ни система, уточни тя.

Рискът от фалит звучи стряскащо, хората биха се страхували от това нещо, но подаването на искане за откриване на такова производство по-скоро би позволило на длъжника да изпълни неща, които така или иначе дължи, подчерта Стойкова.

Така по думите ѝ вместо да води много съдебни и извънсъдебни битки, изпълнителни за имуществото му, той може да спре всичко това, искайки от съда да акумулира всички претенции в едно производство. Длъжникът следва да е добросъвестен.

"Целта не е да се насърчават неразумни харчове и лекомислено поведение у потребителите, защото никой не е длъжен да плати ваканцията на някой на Малдивските острови."

Законопроектът регламентира доказването, че длъжникът е неплатежоспособен. Като обективен критерий са заложени дългове на стойност повече от 10 минимални работни заплати.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени