Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Свищовската болница плати всичките си задължения и е в стабилно финансово състояние

Болницата в Свищов
Снимка: Здравка Маслянкова

Общинската болница в Свищов плати всичките си просрочени задължения и погаси кредит от 700 хиляди лева. През септември и октомври на два пъти са повишени заплатите на медиците. Има проблеми с ремонта на отделения.

Финансовото състояние на свищовската болница „Д-р Димитър Павлович“ е стабилно след погасяване на всички стари задължения, но тревога буди справянето с отоплението през зимата. Предстои монтаж на нови котли за парно отопление, подготвят се проекти за фотоволтаични инсталации, за които ще се търси европейско финансиране. Ще се търси допълнителна държавна помощ, защото се е провалила обществената поръчка за ремонта на инфекциозното отделение, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев: 

„С малко над 140 хиляди лева без ДДС е невъзможно да се извърши такъв основен ремонт“. 

За последните две години в свищовската болница са привлечени 12 лекари и 12 медицински сестри и рехабилитатори, увеличени са основните заплати, заяви болничният директор Илиян Венков: 

„Септемврийските възнаграждения бяха увеличени с 14 %, а за октомври – с нови 17“. 

Така заплатите са с 50 лева по-ниски от заложеното в колективния трудов договор – 1500 лв. за медицинските сестри и 2000 лева за лекарите.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.