Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лауреати на русенския конкурс "Франц Шуберт" свириха във Виена

Лауреати на конкурса "Франц Шуберт" 2021 в Русе изнесоха концерт във виенския "Дом Витгенщайн"
Снимка: Б. Йосифова

В актуалната програма на Българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена се открои концертът на 20 септември с участието на лауреатите от XIII международен конкурс "Франц Шуберт", който се проведе през 2021 г. в Русе.

Сред партъорите на този престижен музикален форум от неговото създаване досега е Австрийското посолство в България, а носителите на първа награда във  всички категории и възрастови групи традиционно участват в голям концерт във Виена, осъществен съвместно "Дом Витгенщайн". 

Международният конкурс "Франц Шуберт" заема своето авторитетно място, като популяризира творчеството на австрийския композитор и предоставя изключителна възможност за изява на младите музикални дарования като важна стъпка в изграждането на тяхната изпълнителска кариера.

Най-малкият участник в концерта на лауреатите на 20 септември във Виена беше 12-годишният Николай Цветков - ученик в НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, в класа на Антоанета Воденичарова. На конкурса "Франц Шуберт" той печели първа награда в първа възрастова група, категория пиано, а в залата на "Дом Витгенщайн" се представи с изпълнение на "Фантазия в ре минор" от Моцарт и "Унгарска рапсодия №11 в ла минор" от Ференц Лист. Интерпретацията му беше посрещната със силни аплодисменти, както и тази на Ангел Ялъчков - носител на първа награда във втора възрастова група, както и на специалната награда за най-добро изпълнение на творба от Шуберт. Той изпълни първа част от Соната за пиано в ла минор от Шуберт и Вариации от българския композитор Петър Димов. Ангел Ялъчков е ученик в НМУ "Любомир Пипков" - София, в класа на проф. д-р Александър Василенко. Младият пианист е носител на над 30 награди от международни конкурси, стипендиант е на Министерството на културата по програмата "Закрила на деца с изявени дарби", както и на авторитетните Американска фондация за България и Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий".

Концертът в БКИ “Дом Витгенщайн“ беше поредно доказателство за неизчерпаемия български музикален талант. Внимание привлече и участието в концерта на триото Ана-Мария Узунова – пиано, Виктория Маринова - цигулка и Наума Найман - виолончело, ученички от НМУ "Любомир Пипков" в София, завоювали като трио  първа награда във втора възрастова група. В тяхно изпълнение прозвуча част от Клавирно трио №1 в Си-бемол мажор от Шуберт. 

Впечатляваща беше виртуозната интерпретация на Сонатина за флейта и пиано от Пиер Санкан на камерно дуо Гергана Иванова - флейта и Инес Симеонова - пиано, спечелили първа награда в категория "Камерна музика" - трета възрастова група. И двете са утвърдени инструменталистки с многобройни успешни самостоятелни изяви - Гергана Иванова като солист и член на Софийската филхармония, дипломирала се в класа на проф. Георги Спасов, и Инес Симеонова, участвала в множество концерти и международни фестивали, завършила в класа на проф. д-р Борислава Танева.

В концертната програма на 20 септември във Виена прозвучаха още арии и дуети от опери на Моцарт и Чайковски в интерпертация на двете носителки на първа награда в категорията "Класическо пеене": Дари Бракалова (II възрастова група) и Гергана Георгиева (III възрастова група). Гергана Георгиева е лауреат на редица международни конкурси и стипендиант към Академия "Санта Чечилия" в Рим през 2021 г.

След края на концерта Ангел Ялъчков, Гергана Иванова, Инес Симеонова и Гергана Георгиева споделиха мисли за своята мотивация да участват в международния конкурс "Франц Шуберт" и подчертаха значимостта на този музикален форум като важен етап по пътя на кариерното развитие на младите изпълнители. Чуйте в звуковия файл.

  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени