Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабак Салари: Когато падне режимът в Иран, целият регион, включително Ирак и Сирия, ще бъде свободен

Снимка: en.wikipedia.org

При сблъсъците на протестиращите  и полицията в Иран вече са убити над 160 души. Убийството на Махса Амини постави началото на тези протести, но ние сме под натиска ислямското правителство вече 43 години. Това обясни пред БНР Бабак Салари - ирански фотограф, емигрирал в Канада. "Икономиката е в ужасно състояние, има много висока инфлация. Няма свобода на словото".

Надигнаха се различни слоеве на иранското общество, обясни той в предаването "Хоризонт до обед". "Нещата не опират само до хиджаба. Има много други проблеми в иранското общество. Няма как по друг начин да се оправят нещата освен чрез революция".

Иранският режим през последните 43 години обвинява народа, че е движен от сили извън страната, обясни Салари. „Иранският народ знае, че проблема е в режима, който управлява. Това обвинение не е обосновано и няма никаква връзка със сили, идващи отвън. Около 60 процента от хората в Иран няма какво да сложат на масите си. Много хора на изкуството са в затворите. Половината от младите нямат никакви надежди за бъдещето“.

В Иран няма битка между различни религиозни групи, поясни Бабак Салари. "Всички са обединени от желание да свалят този режим, който подкрепя тероризма в региона през последните 43 години. Можем да открием следи на терористични прояви в Ирак, Сирия и Йемен, идващи от Иран и режима там.

Проблемът не  е в сблъсъците между суните и шиити. Това са измислици на режима“.

Ако погледнем ситуацията в Иран и управлението на Хомейни, всичко започна с потискането на жените, припомни фотографът.  "От 1979 година те са обект на всякакъв вид потисничество. Представете си да трябва да носите това черно нещо на главата си постоянно и ако не го правите, да бъдете бити и дори убивани. Иранските жени не можеха да ходят на стадион досега. Според закона в Иран, те имат два пъти по-малко права от мъжете“.

Надявам се денят на свободата да дойде по-скоро и аз да се върна в Иран, заяви Бабак Салари. "Предполагам, че когато падне режимът в Иран, целият регион, включително Ирак и Сирия, ще бъде свободен. Режимът в Иран е източник на фундаментализъм и на политическа нестабилност".

Цялото интервю на Ирина Недева с Бабак Салари може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна