Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се изкачва с 4 позиции в Световната класация за дигитална конкурентноспособност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България се изкачва с 4 позиции в Световната класация за дигитална конкурентноспособност за 2022 г. на Швейцарския институт Института за развитие на мениджмънта. За втора поредна година, Българската търговско-промишлена палата е официален партньор на Института у нас.

Дигиталната класация е показател за нивото на развитие на цифровите технологии и степента, до която тяхното прилагане оказва влияние върху бизнеса, административното управление и функционирането на гражданското общество. Тазгодишните резултати показват подобрение в класирането на България, която се изкачва до 48-о място от 63 страни в сравнение с изминалата година, когато страната е била на 52-ро място от 64 държави.

Най-позитивни са тенденциите при бизнесгъвкавостта, интеграцията и нагласите към приспособяване. Като най-силни страни на България в областта на дигиталната конкуретоспособност са посочени концентрацията на жени в изследователския сектор, предоставени високотехнологични патенти, липса на страх у предприемачите от провал и защитата на личните данни от закона. За първи път от пет години насам класацията оглавява Дания, която измести Съединените щати - четирикратен лидер в сферата на дигиталната трансформация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна