Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стендъп комедията "Юзър" разказва как се превръщаме в зависими от технологиите хора

Боян Иванов и Алексей Кожухаров
Снимка: Ася Пенчева

Как се превръщаме в зависими от технологиите и мрежите хора, как забравяме самоличността си, но помним username-а си и изобщо как се справяме с тази ситуация разказва авторският спектакъл на Боян Иванов и Алексей Кожухаров, чиято премиера е на 5 октомври на сцената на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе.

Стендъп комедията "Юзър" на Боян Иванов и Алексей Кожухаров поставя в центъра си обикновения човек с новата зависимост от черния екран - на смартфона и на компютъра.

"Това просто "плаче" да се превърне в стендъп комедия, защото това са теми, които касаят абсолютно всеки човек, дори има възрастни хора, които са зависими от Фейсбук и социалните мрежи. Решихме съвсем честно да кажем нещата, които хората по-скоро избягват, дори да мислят за тях, като темата за това защо правим толкова много снимки, кой ще ги гледа после. Като отидем някъде, вместо да наблюдаваме представлението, спектакъла или концерта, защо го гледаме през телефона си? Просто искахме съвсем директно и с чувство за хумор да конфронтираме не само себе си, но и хората с тези парадокси, които ние приемаме като някаква даденост". Това каза съавторът и режисьор на представлението Боян Иванов, а Андрей Кожухаров го допълни:

"Едно от най-ярките неща, които свързва представлението със стендъп жанра е, че е ангажирано, а не просто говорим за някакви неща".

Пиесата "Юзър" е сред трите селектирани български текста от европейския форум за драматургия – Eurodram 2022.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ася Пенчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!