Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

София се превръща в столица на момчешкото хорово пеене от 14 до 16 октомври

6
Снимка: Фестивал "Момчетата пеят"

Първият международен хоров фестивал "Момчетата пеят", ще покаже най-добрите момчешки хорове, от 14 до 16 октомври 2022 г. Събитието се организира от Сдружение „Хор на софийските момчета”, който от 1989 г. се ръководи от проф. д-р Адриана Благоева.

На фестивала, който е единствен по рода си в Европа, ще се демонстрират художествените възможности и постиженията на момчешкото хорово пеене. "Момчетата пеят" ще се проведе в голямата зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Хоровете ще изнесат концерти също в Дупница и Самоков.

Фестивалът се осъществява по проект „Международен хоров фестивал „Момчетата пеят“, с финансовата подкрепа на Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

От българска страна ще участват и трите действащи мъжки хора - „Хор на софийските момчета”, „Хор на пловдивските момчета” и „Хор на варненските момчета”, каза в предаването „Радиокафе“ проф. Адриана Благоева и добави кои са останалите хорове.

„Хорът на момчетата от Рейкявик. Рейкявик е нашият хор-партньор по проекта. Това е много интересен състав. Вторият хор е от Мексико сити, а третият е от Прага“.

Първият концерт ще се проведе на 14 октомври в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, от 18.30 часа. Вторият е на 15 октомври, от 11.00 часа. Закриването е на 16 октомври с гала-концерт от 11.30 часа. Два концерта ще се проведат и в Дупница, и Самоков на 15 октомври от 16.00 часа, уточни проф. Благоева.

„Така ще имаме възможност да представим нашите гости и в по-малки населени места, което е една от целите на проекта. София се превръща в столица на момчешкото хорово пеене между 14 и 16 октомври. Ще популяризираме красотата на много интересното и много вълнуващо хорово пеене, защото момчетата, когато пеят излъчват много хубава енергия и това е много въздействащо и върху самата публика“, добавипроф. Адриана Благоева.

Фестивалът е с вход свободен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Снимките са предоставени от организаторите на Фестивала "Момчетата пеят"

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия