Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици и студенти са в челото на протестите в Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранските ученички оглавиха протестите срещу смъртта на Махса Амини, като свалиха хиджабите си и организираха спорадични митинги, пренебрегвайки смъртоносните репресии на силите за сигурност, предава АФП.

22-годишната Амини беше обявена за мъртва дни след като полицията задържа миналия месец иранската кюрдка за предполагаемо нарушаване на строгите правила за обличане на жените в ислямската република.

Гневът се разрази на погребението ѝ и се превърна в най-голямата вълна от протести, разтърсила Иран от почти три години насам, въпреки ответните действия на силите за сигурност, които доведоха до смъртта на десетки хора и арестуването на стотици.

През уикенда студентите се събраха на митинг, преди да се сблъскат с полицията за борба с масовите безредици, която ги притисна в подземния паркинг на престижния Технологичен университет "Шариф" в Техеран.

Оттогава ученичките поеха щафетата в цялата страна, като свалят хиджабите си, крещят лозунги срещу режима и повреждат изображения на лидерите на ислямската държава.

"Това са наистина необикновени сцени. Ако тези протести ще постигнат нещо, то ще е заради ученичките", написа в отговор в "Туитър" Есфандиар Батманхелидж от сайта за новини и анализи Bourse & Bazaar.

Докато протестите, водени от жени, продължават вече четвърта седмица, властите увеличиха репресиите, като заловиха високопоставени поддръжници на движението и наложи ограничения на интернет, за да спрат достъпа до социалните медии.

Във вторник вечерта иранският поп певец Ширвин Хаджипур, който беше арестуван, след като песента му в подкрепа на протестите стана популярна и се превърна в химн на движението, беше освободен под гаранция.

"Тук съм, за да кажа, че съм добре. Но съжалявам, че някои конкретни движения, базирани извън Иран, с които не съм имал никакви отношения, използват неправомерно за политически цели тази песен", каза той на своите 1,9 милиона последователи в Instagram малко след освобождаването си.

Междувременно иранската съдебна система започна разследване на смъртта на тийнейджърката Ника Шакрами, за която се съобщава, че е била убита по време на протестите.

BBC Persian и Iran Wire съобщиха, че властите са взели тялото ѝ и тайно са я погребали в понеделник, за да избегнат погребение, което може да предизвика нови протести.

По данни на базираната в Осло група "Ирански права на човека" (IHR) досега в размириците са убити най-малко 92-ма протестиращи.

"Амнести Интернешънъл" потвърди 53 смъртни случая, докато информационна агенция "Фарс" определи броя на жертвите на "около 60" миналата седмица. Съобщава се за най-малко 12 убити членове на силите за сигурност.

Други 63 души са били убити миналата седмица, когато силите за сигурност "потушиха кърваво " протест в Захедан, близо до югоизточната граница на Иран с Пакистан, заявиха от IHR.

Сблъсъците избухнаха след петъчната молитва по време на протести, предизвикани от обвиненията, че полицейски началник в региона е изнасилил тийнейджърка от сунитското малцинство белуджи, съобщи правозащитната организация.

Репресиите предизвикаха глобално осъждане.

Във вторник Европейският съюз се присъедини към Съединените щати, като предупреди, че възнамерява да наложи нови строги санкции на Иран заради кървавите репресии.

Предложените санкции, насочени към висши ирански служители, включват "замразяване на активите им и на правото им да пътуват", заяви френският външен министър Катрин Колона.

Иран неколкократно обвини външни сили, че подклаждат протестите и миналата седмица заяви, че са били арестувани девет чуждестранни граждани, включително от Франция, Германия, Италия, Нидерландия и Полша.

Размириците засенчиха дипломатическите усилия за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и основните сили, които през последните месеци бяха близо до пробив, преди отново да забуксуват.

Белият дом обаче заяви, че "проблемите с поведението на Иран" са отделени от усилията за съживяване на ядреното споразумение.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна