Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама американски и един датски учен си поделят Нобеловата награда за химия

| обновено на 05.10.22 в 18:52
По време на пресконференцията в Кралската шведска академия на науките в Стокхолм за обявяване на носителите на Нобеловата награда за химия за 2022 г.- Каролайн Р. Бертоци, САЩ, Мортен Мелдал, Дания и К. Бари Шарплес, САЩ, 5 октомври 2022 г
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама американски и един датски учен си поделят тазгодишната Нобелова награда за химия, съобщи шведската Кралска академия, цитирана от Ройтерс. Те ще получат отличието за изследванията си в т.нар. "клик-химия", която изследва връзката между молекулите и подпомага разработки в сфери като лечението на ракови заболявания. 

Бари Шарплес и Мортен Мелдал са поставили основата на "клик-химията", в която молекулярните градивни елементи се свързват бързо и ефективно. Каролайн Бертоци пък започва да я прилага в живи организми. Тя се посвещава и на биоортогоналната химия, която се фокусира върху биохимичните реакции в живи клетки.

Бертоци, Мелдал и Шарплес ще си разделят наградата от 10 милиона шведски крони или 800 хиляди долара.

За 81-годишния Шарплес това е втора Нобелова награда, като той е носител на отличието и през 2001-ва. Именно неговите изследвания са дали началото на „клик-химията“ в началото на новия век, а впоследствие той и Мелдал независимо един от друг достигат до процес, при който учените могат да сглобяват молекули като частици от конструктор. 55-годишната Бертоци впоследствие доразвива метода.

Сега този тип химия е широко използвана, включително във фармацевтичната индустрия, за ДНК-изследвания и създаване на нови материали, посочват от Нобеловия комитет.

Това е третата от тазгодишните награди, чийто носител вече е известен. В понеделник и вторник бяха връчени отличията за медицина и физика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна