Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Борис Попиванов: Конфигурация за работещо правителство изисква поне три партии

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

"Коалиционната формула на управление е неизбежна. Вариантите са разнообразни – чиста коалиция с коалиционно споразумение, правителство на малцинството, технократски, експертни правителства. Отделен въпрос е до каква степен партиите са готови".

Това каза пред БНР политологът доц. Борис Попиванов.

И допълни, че изборите са минали под знака на големи опасения и големи надежди - опасения сред партиите, че ще се провалят тежко на изборите, и надежди, че другите партии ще се провалят.

"Сегашната конфигурация напомня на тази в 47-ото Народно събрание. Партиите не са сигурни до каква степен тази конфигурация работи в тяхна полза, затова изтикват напред като носител на цялата отговорност за правителство ГЕРБ и Бойко Борисов. В следващите седмици ще видим изчакване - да се види какво ще направи Борисов, за да могат другите да понесат минимални щети. С идеята за контактна група Борисов избягва да поеме отговорността за съставяне на правителство".

По думите му една конфигурация за съставяне на работещо правителство изисква поне три партии.

В предаването "Нещо повече" той подчерта, че никой няма интерес да откаже диалог, "отделен въпрос е доколко ще бъде искрен и доколко ще бъде търсене на политическо алиби".

Интервюто с доц. Борис Попиванов можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!