Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на волейболисти се оплакаха от рекет и "закрепостяване"

От ляво на дясно: адв. Георги Вълков, Красимир Рачин, Зорница Теолова и синът й Марк Михайлов.
Снимка: Пресклуб

Родители на млади волейболисти се оплакаха от правилника на федерацията, който „закрепостява“ по техни думи децата им в клубовете, в които са били, когато са навършили 13 години. Неприятното положение продължава, докато станат на 18. Това става чрез т. нар. „такса развитие“, като сумите са четирицифрени и твърде солени. В повечето случаи беше цитирана практика в академия „Стойчев-Казийски“.

По думи на родителите и на техния адвокат Георги Вълков, това е в разрез със законодателството на страната -  по силата на Закона за физическото възпитание и спорта всяко дете до 18 години има право свободно да бъде преместено от един клуб в друг по собствено желание. Това значи, че всеки играч до навършване на пълнолетие може да се премести от един клуб в друг след края на състезателния сезон безплатно. И родителите претендират, че след приключване на съответния сезон техните деца не могат да бъдат държани насила при никакви условия.

Някои от родителите са подали молби до федерацията за трансфер на децата им от един клуб в друг и още нямат отговор, макар че сезонът започва след броени дни. Техните опасения са от за „нулева година“ и дори две, ако се стигне до съдебно дело, което ще им отнеме фатално много време.

Чуйте ситуацията, описана в първия звуков файл от адв. Вълков и от част от родителите – Зорница Теолова, майка на волейболиста Марк Михайлов - него също, както и Красимир Рачин, Никола Господарски, Георги Нинов и други, които свикаха брифинга в Пресклуб "България".

Според президента на федерацията Любо Ганев, той и ръководството не са страна в тези конфликти, тъй като в тях отношенията са заключени между родителите и клубовете – тези, в които са техните деца и другите, в които искат да преминат. Според него, тези отношения са уредени в правилника на централата под формата на преговори. Чуйте Ганев във втория звуков файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени