Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Даскалов вече не е директор на БАБХ

На поста отново се връща Христо Вълчанов - това става със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев

| обновено на 05.10.22 в 22:27
проф. Христо Даскалов
Снимка: БГНЕС

От днес Христо Даскалов е освободен от длъжността на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Това съобщи на извънреден брифинг тази вечер заместник-министърът на земеделието Крум Неделков. На мястото на Даскалов е назначен Христо Вълчанов, който досега беше зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

Зам.-министър Неделков оповести и причините за освобождаването на директора на държавната агенция от длъжност:

В нарушение на избраното законодателство вчера Христо Даскалов се връща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. Същия ден Даскалов приема разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители в БАБХ, посочи Крум Неделков. Също така сключва неправомерно анекс към договор с изтекъл срок на действие и в края, след всички тези разпоредителни действия, заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структурата на БАБХ, каза още заместник-министърът.

За всички тези действия не е бил уведомен министърът на земеделието Явор Гечев. Неделков бе категоричен, че Министерството на земеделието не толерира подобен род действия и поведение.

Проф. Христо Даскалов оглави БАБХ в последния ден на миналата календарна година. Тогава със заповед на Кирил Петков Даскалов зае мястото на Христо Вълчанов. Даскалов бе едно от главните действащи лица, когато възникна проблемът между държавната агенция и частната компания "Евролаб 2011" на граничния пункт "Капитан Андреево" през лятото.

Във „Фейсбук“ Даскалов коментира уволнението си с думите: "Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство." А за новоназначения Вълчанов написа, че "това е човекът, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата", като има предвид граничния пункт „Капитан Андреево“.

Пред "Хоризонт" отстраненият Даскалов отрече легитимността на мотивите за отстраняването си.

През последния месец служебното правителство и ръководството на Агенцията по храните са допуснали действия, които са в противоречие с доскорошната политика и заявено желание на държавата да си върне контрола на храните по границата. Това заяви пред "Хоризонт" Христо Даскалов. Според него на граничния пункт "Капитан Андреево" се  връщат старите схеми, при които целият контрол беше в ръцете на частна фирма.

"Никого не съм уволнявал, само съм преназначил двама служители, за които има разрешение. Да, бях вчера на работа. Знам, че трябваше да изчакам отпуската. Но понеже през този месец са извършени сума ти безобразия, които са точно обратното на това, за което ние говорихме, че ще правим по отношение на "Капитан Андреево", искам да предотвратя тези безобразия, които са правени, така, че да си върна положението преди 20 май тази година".

През май Агенцията отстрани от контрола по границата частната фирма, монополизирала дейността през последните десет години.

Новият директор на БАБХ Христо Вълчанов заемаше тази длъжност от юли миналата година до края на 2021 г. Това е човекът, който на 31 декември 2021 г. започна процедурата за нов 10-годишен договор с частната фирма на "Капитан Андреево", припомни Христо Даскалов.

Мотивите за отстраняването му са, че в нарушение на изборното законодателство Даскалов, който беше избран за депутат от "Продължаваме промяната" и все още е в отпуск заради кампанията, вчера е отишъл на работа, уволнявал и назначавал, подписал анекси към изтекли договори и заминал в командировка в Италия със служебни пари. Пред "Хоризонт" Христо Даскалов потвърди нарушението на изборното законодателство и каза, че ще си плати надлежно санкцията за това. "Посочените от Министерството на земеделието действия са факт, но са свързани с грубо нарушение на политиката на Агенцията по храните във връзка със скандала с контрола на граничен пункт "Капитан Андреево", каза той .

Даскалов не отрече и заминаването в Италия, като аргументът му е, че това е негов проект, за финала на който той е трябвало да се включи в събитие в Италия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени