Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличават вдъхновяващите постижения за равнопоставеност на работното място и в обществото

Снимка: Луиза Лазарова

Вдъхновяващите постижения за разнообразие, равнопоставеност, приобщаване на работното място и в обществото ще бъдат отличени в рамките на първия подобен форум в България. Той се организира от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Европейската инвестиционна банка, а приемането на кандидатури вече започна.

Целта е да се даде публичност на участието на жените в ръководните и лидерски постове на организациите, както и да се даде глас на добрите практики за постигане на равни възможности за всички и недопускане на дискриминация.

На 14 ноември ще бъде организиран и Форум по темата, а това е и датата, на която ще бъдат връчени наградите, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ Лидия Шулева, член на УС на СЖББ.

„Ще направим дискусия за това колко са важни за нашето общество тези проблеми, намират ли място в политиките на фирмите и изобщо как хората се отнасят към всички тези проблеми. Това е конкурс, който ще даде награди и те са в пет категории – „Вдъхновяваща инициатива за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място“; „Вдъхновяваща инициатива на работодател в подкрепа на работещите родители, на семейството и децата“; „Вдъхновяваща инициатива за преодоляване на стереотипните нагласи и приобщаване на малцинствените групи и хора с увреждания“; „Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти“; „Компания шампион в представяне на жени на ръководни и лидерски позиции“, отбеляза Лидия Шулева.

В конкурса могат да участват личности, компании и организации, които осъществяват дейност на територията на България или ефектът от дейността им да се реализира на територията на страната.

Усилията и напредъкът винаги трябва да бъдат отбелязвани и поощрявани, добави Теодор Радонов от ЕИБ.

„Едно общество е силно само, когато съществуват механизми на вътрешна солидарност, именно осигуряващи равен шанс за напредък. Съвсем наскоро правихме едно проучване, което даде доста интересни и обнадеждаващи резултати, а именно за финансирането на жените предприемачи и как да осигурим повече възможности за растеж. Резултатите показаха, че постепенно забелязваме нарастване на рисковия капитал и началното финансиране, именно за европейски дружества, които са ръководени и притежавани от жени. Затова всички тези процеси трябва да бъдат поощрявани“, каза Теодор Радонов.

Срокът за подаване на кандидатури в конкурса, който е напълно безплатен, е 15 октомври 2022 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна