Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Асен Меджидиев: Ще има 600 лева към заплатите на РЗИ, но само за октомври

Снимка: БНР

По 600 лева средно увеличение на заплатите, но само за октомври ще получат служителите на Районните здравни инспекции в страната. Това временно решение обяви в Вургас здравният министър д-р Асен Меджидиев. Временно са подсигурени и 10 млн.лв  за спешната помощ. 

Заради растящото неудоволство и протестите на РЗИ срещу ниските заплати, които не са актуализирани от 2020 година здравният министър Асен Меджидиев дойде в Бургас и обяви:

„За РЗИ с постановлението от края на юли парите, които са отпуснати за изравняване на заплатите по КТД са изключени държавните администрации, в това число и здравните инспекции и други структури. Затова е нямало как да бъдат увеличени заплатите с тези пари, които са отпуснати.

Намерихме средства от бюджета на здравното министерство и от октомври месец ще бъдат компенсирани с около 600 лева средно, като временна мярка, но само за този месец. В момента нямаме и парламент, за да се подсигурят тези пари и за следващите месеци трябва  с решение на Народното събрание да се гласува актуализация на бюджета и да се заложат повече средства. 

По отношение на спешната помощ:

„Намерихме временно решение за спешната помощ след обещанието преди 15 дни. След като Министерството на здравеопазването подсигури 10 млн.лв в спешната помощ  този месец ще бъдат разпределени парите,  а към 20-то число като си получат заплатите ще получат и увеличението, считано от 1 октомври.“, каза министърът.БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.