Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев ще участва в 17-ата неформална среща на президенти на парламентарни републики в ЕС

Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна, енергийната криза и бъдещето на Европа ще обсъждат тази вечер в Малта президенти на парламентарни републики в Европейския съюз.

За 17-ата неформална среща на върха на държавните глави от групата "Арайолуш" във Валета пристигна и българският президент Румен Радев.

Тази вечер президентът Румен Радев ще разговаря със свои колеги от формата за политически диалог "Арайолуш". Той е създаден преди 19 години, обединява държавните глави на страните членки от ЕС с парламентарно управление. Тринайсет от тях се очаква да участват в 17-ата среща на върха, чийто домакин тази година е президентът на Малта  Джордж Вела:

"Сигурен съм, че войната в Украйна и случващото се там ще бъде водеща тема по време на дискусиите. В дневния ред са и въпросите, свързани с климатичните промени, мигрантската криза и енергийната дипломация".

Във фокуса на разговорите ще бъдат и други актуални теми като сигурността, енергийната криза, охраната на външните европейски граници, ролята на ЕС като глобален играч на световната сцена, както и сътрудничеството в източната и южната част на континента.

Утре от Малта българският президент заминава за Прага, където ще участва в първата среща на върха във формат европейска политическа общност. Той обединява 44 държави.

В петък Румен Радев ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в чешката столица

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени