Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще понесат ли хората в Смолянско поскъпването на водата

Снимка: Pixabay
От 1-ви октомври водата в Смолянска област поскъпна. За един кубик вече ще се плаща по 3 лева и 71 стотинки. Новата цена е утвърдена с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

С повече от един лев поскъпна цената на водата в Смолян и областта. Увеличението е предвидено в новия петгодишен бизнес план на "ВиК"-оператора, който е приет от КЕВР.

Пред БНР инж. Румяна Янчевска, управител на "ВиК", коментира:

"ВиК дружеството е оператор на ВиК системите и работи по утвърден бизнес план, който се потвърждава от КЕВР, като това минава през сесията на общинските съвети на всички, които са във ВиК асоциацията, обхващаща нашата област. Първият програмен период е 2016 – 2021 година, когато цената на водата също е вдигана според цифрите, които са в бизнес плана, а сега сме в следващия период 2022 – 2026 година и от миналата година се утвърждава и коригира новият бизнес план, така че това не е изненада".

Родопчани са угрижени и притеснени как ще посрещнат поредното увеличение в домакинствата си.

"Причините за увеличението на цената на водата са комплексни. Включена е не само инфлацията, а и предвидените инвестиции в подобряване на мрежата, както и увеличените разходи", допълни инж. Румяна Янчевска.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Чернокова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна