Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 480 млн. лева за изграждане на цялостна образователна STEM среда

До 2026 г. България ще получи парите по Плана за възстановяване

"Повече от 2240 STEM центъра могат да бъдат изградени в българските училища по проект в рамките на Плана за възстановяване и развитие. До 2026 г. България ще получи над 480 млн. лева за изграждане на цялостна образователна STEM среда от ново поколение. Центровете може да са под формата на лаборатории, високотехнологични класни стаи, работилници, научни центрове".

Това поясни в предаването "Хоризонт до обед" проф. Найден Шиваров, ръководител на Националния STEM център към МОН.

"Децата ще се докоснат до нови и върхови технологии, ще имат възможност да работят в лабораториите. Целта на проекта е да повиши интереса на учениците към науката, технологиите, инженерството и математиката, да се подпомогне създаването на интегрирана учебна среда. Учениците ще могат да получат интегрирани знания, практически знания".

По думите му стартирането на проектите е планирано да започне от следващата година. По националната програма на МОН вече има изградени STEM центрове в над 200 училища.

Всяко училище ще може да кандидатства и за изграждането на високотехнологични оборудвани и свързани класни стаи. Ще се финансират различни дейности и пособия - комплекти за роботика и инженерни науки, 3D-принтери, електронни платки и микрокомпютри, творчески кътове, зоокътове, техническо оборудване, лицензи за достъп до платформи с електронно съдържане по науките, необходими за приложната работа на учениците, видео- и звукозаписни студиа със снимачна техника, симулационна техника, виртуална и добавена реалност, видео и аудио оборудване за лингвистични занимания. Училищата ще получават различни суми според броя на учениците.

Интервюто с проф. Найден Шиваров можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна