Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Необхватните възможности на разработката за компютърното зрение - поглед към филмовите продукции

Люк Ван Гоол
Снимка: Добромир Видев

Компютрите ще имат нужда от по-добро зрение, а невронните мрежи помагат не само то да се подобрява, но и да може човек цялостно да се пренесе във виртуалната среда. Всъщност ние всички гледаме по филмите различни компютърно генерирани хора, но проучване на професор Люк Ван Гоол от Университет в Цюрих може да помогне за това роботите да ни виждат по-добре и да разбират по-добре нуждите ни.

За това да "виждат“ по-добре роботите и компютрите работи екипът на професор Люк Ван Гоол, професор по компютърно зрение в университета ETH Цюрих. На форума той представи новия метод за пресъздаването на хора в тризмерното пространство, взети от видеа.

"Предимствата са, че сега създаването на 3Д модел на човека отнема време и е доста скъпо. Ако трябва да бъде прецизно изработено", обясни той:

"Създаването на триизмерен модел от снимка е доста трудно към този момент. Сега правим това от видео, а целта е да използваме колкото се може по-малко информация, за да създадем висококачествен триизмерен модел. По-евтино ще излезе създаването на моделите по този начин, но ще е по-лесно за практическото приложение. Знаете, колкото по-малко усилия се влагат в регистрирането на данните, по-приложимо би било това в определени технологии. Това може да ни приближи към улесняването на така нареченото компютърно зрение, което пък се ползва в автономните автомобили, роботиката, компютърната графика, добавената реалност и виртуалната реалност". 

"Всъщност – оказва се, че за създаването на всички тези способности, винаги са нужни висококачествени модели на това, което хората правят. И това е в основата на нашето проучване – да създадем следващото поколение от методи за създаването на човешки модели, което с прости думи означава да имаш много малко копчета за "пипане“, с които компютърът да пресъздаде висококачествен модел на виртуален човек. Това е обект на засилено проучване не само в моята лаборатория, но и има и други проучвания. Има и стартъпи за това и филмовата индустрия ще е първата, която може би ще се възползва, роботиката…. Представете си как може да използвате участия в старите филми, за да създадете много детайлен модел на актьор, който не е между живите, а освен това да го "контролирате“, за да участва в нов филм. Това може да е едно от приложенията"  

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.