Eмисия новини
от 17.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

50 български училища и детски градини искат да станат екологични учебни заведения

Снимка: Ани Петрова

50 български училища и детски градини са изявили желание да придобият сертификат за екологични учебни заведения и така да станат част от глобалната мрежа  "Екоучилища", обединяваща  1 400 000 учители  и 20 000 000 ученици в 59 000 училища в целия свят. У нас проектът " Влез в зеления кръг" се подкрепя  от Министерствата на образованието и на околната среда и водите, съобщава репортерът Андрей Борисов:

За да придобият сертификат за екоучилища, учебните заведения  трябва да извървят дълъг процес от 7 стъпки, който отнема една учебна година. Той започва със  създаване на училищен екокомитет, оценка на околната среда на училището и завършва с изготвяне на екокод на училището, поставен на видно място в него.

"Най-големите богатства на нашата страна са децата и природата, а екоучилищата поставят тези най-висши ценности в своята най-висша мисия", посочи актрисата Гергана Стоянова, която е част от  "Влез в зеления кръг" - проект на движението за екологично образование "Син флаг" и водеща компания за бутилирана вода в България. Проектът се подкрепя от МОН и МОСВ. от страна на МОСВ заместник-министър Ренета Колева сподели:

"Имаме една малка четиригодишна ученичка, която тепърва изучава света, вече има отношение към опазването на околната среда. Именно децата са тези, които събуждат понякога заспалите ни отговорности към заобикалящия ни свят".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.