Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Експерти: Прекалено много възобновяеми мощности биха създали проблеми с електрозахранването

Снимка: БГНЕС

Страната ни може да има проблеми с електрозахранването, ако бъдат инсталирани прекалено много възобновяеми мощности, а не се създават възможности за балансиране на енергийната система.

За това алармираха експерти на конференция за развитието на зелената енергия.

В момента има заявки за присъединяване на близо 28 хиляди мегавата мощности, което е четири пъти повече от производството на ток в страната, каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев:

"Към този момент в оператора има достатъчно оперативни резерви, които да му позволят да управлява електроенергийната система на страната без да има рискове от такива събития, но прекомерното развитие на възобновяемите мощности без едновременно с тях да бъдат развивани базови беземисионни мощности, без да бъдат развивани системи за съхранение, със сигурност ще доведе до едни такива рискове в бъдеще време".

Проблемите пред операторите са няколко, изтъкна Цачев. Първият е присъединяването на всички желаещи производители на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Второто предизвикателство е управлението на мрежите след присъединяването на новите ВЕИ централи. Третото е ефективното използване на новата ВЕИ енергия.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.