Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захарова: В ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да започва

Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Санкционният натиск срещу Русия тепърва ще се засилва. За това предупреди руският президент Владимир Путин на правителствено заседание, посветено на икономическите въпроси.

Владимир Путин посочи, че под натиск остават онези сектори на икономиката, които са свързани с износа за страните от Европейския съюз: "Страните, които се отказаха от руските доставки сега са принудени да плащат по-скъпо за редица стоки, включително петрол, газ, метали и т.н. От своя страна нашите износители се преориентират към други пазари, но тази процес, разбира се, не е бърз. Необходимо е време за изграждането на нови логистични вериги", каза руският държавен глава.

Междувременно говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова коментира по време на седмичния си брифинг идеята за въвеждането на таван на цените на руския петрол. Според нея това за пореден път доказва, че принципите на пазарната икономика са чужди на Брюксел и Вашингтон".

"Нашият отговор ще бъде преориентирането на износа на петрол към страните, които са готови да си сътрудничат с нас нормално. Това ръководството на нашата страна го обяви нееднократно", каза Захарова.  

Освен това тя обвини западните медии в спекулации около ядрената тема и подчерта: "Руската федерация изцяло се придържа към принципа, че ядрената война е недопустима. Нееднократно сме потвърждавали това. В такава война не може да има победители и тя никога не трябва да започва". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени