Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски окупационен чиновник: Шойгу трябва да се застреля

Сергей Шойгу
Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Жилищна сграда в южния украински град Запорожие, столица на едноименния регион, анексиран от Русия, е била поразена от ракета. Загинали са най-малко трима души, поне седем са ранените, но спасителната операция по издирване на оцелели под развалините продължава, съобщиха местните украински власти. Коментар от страна на Москва няма.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба написа в "Туитър", че седем руски ракети са ударили спокойно спящи хора в домовете им в Запорожие, както и че е имало и други удари през деня. Москва обаче отрича умишлено да атакува цивилни.

За седем удара по високи жилищни блокове в Запорожие потвърдиха и местните власти. Градът е под украински контрол, но намиращата се на около 60 километра североизточно атомна електроцентрала е под руски контрол от март.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в "ядрено изнудване" заради превземането ѝ.

Вчера руският държавен глава Владимир Путин подписа указ, според който тя става руска държавна собственост. Той изрази очакване ситуацията в анексираните от Москва райони да се "стабилизира".

Междувременно излязоха информации за удари с ирански дронове-камикадзе, използвани от руските сили, в няколко украински града тази нощ. Украинската армия обяви, че е отвоювала за по-малко от една седмица от руските окупатори над 400 квадратни километра територия в южната Херсонска област. Според назначените от Кремъл власти там обаче напредъкът на украинците е бил спрян, а решението за прегрупиране е бил с цел опазването на живота на руските военни.

Заместник-началникът на окупационната администрация в Херсон Кирил Стремоусов се включи днес към публичните критики към командването на руските сили. Стремоусов отдаде напредъка на украинските сили към Херсон на "бездарните военначалници" на Русия и посочи, че като офицер министърът на отбраната Сергей Шойгу може би трябва да се застреля, защото е допуснал да се стигне до там.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени