Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЦИК прие списъка с избраните за депутати, чака се решението на включените в 2 листи

Снимка: Ани Петрова

Централната избирателна комисия прие списъка с избраните за народни представители на основата на получените преференции по изборни райони и по листи. В еднодневен срок избраните депутати в повече от един избирателен район трябва писмено да посочат пред ЦИК кой от тях ще представляват.

Председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обясни:

"В случай, че кандидатът не подаде писмено заявление в указания срок, Централната избирателна комисия го обявява за избран за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран за кандидат за народен представител, като поредността се определя от датата и часа на публикуване на интернет-страницата на Районната избирателна комисия на решението на РИК за регистрация на съответната кандидатска листа".

Най-късно в неделя - 9 октомври, Централната избирателна комисия ще обяви окончателния поименен състав депутатите в 48-ото Народно събрание.

Представители на ЦИК, на Министерството на електронното управление, на Българския институт по стандартизация и на фирмата "Сиела Норма" ще проверят техническата изправност на 5 машини за гласуване, за чието използване в изборния ден възникнаха проблеми.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.