Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министерството на отбраната:

Поискани са оферти от Швеция, Франция, Израел и САЩ за наем или купуване на военни самолети

Saab JAS-39 Gripen
Снимка: EPA/BGNES

"С цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети" - това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

От военното ведомство, оглавявано от Димитър Стоянов, информират още, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.

Президентът Румен Радев коментира, че България не може да се откаже от охраната на собствено си небе и затова страната ни проучва междинни възможности преди доставката на поръчаните и платени изтребители Ф-16:  

"Търси се най-доброто решение. Зависи от много от технически параметри, зависи от финансиране и от възможности на съответните държави, защото се търсят самолети втора ръка - не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави, има голяма разлика", каза Радев. Президентът допълни, че запитване е изпратено и до Нидерландия. 

Предистория