Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Лиз Тръс е на срещата на евролидерите в Прага, нарече Макрон "приятел"

Лиз Тръс - премиер на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският премиер Лиз Тръс нарече френския президент Еманюел Макрон „приятел“, но уточни, че нейното присъствие на срещата на Европейската политическа общност в Прага „не е за да се сближава с Европа“. 

Лиз Тръс имаше известни колебания дали да приеме поканата за участие в учредителната среща на Европейската политическа общност - идея на Макрон, чиято цел е да засили сътрудничеството по въпроси като сигурността и енергията на континента. В тази нова група попадат почти всички европейски държави, с изключение на Русия и Беларус. На въпрос на медии дали иска да приближи Великобритания по-близо до Европа като начин за облекчаване на търговията и да стимулира икономическия растеж, Тръс отговори: „Тук не става дума за сближаване с Европа. 

Тук става дума да се работи с всички европейски партньори за противодействие на ужасната война на Путив в Украйна, но и да работим заедно по проблеми, пред които всички сме изправени – огромни енергийни разходи, растяща инфлация и миграцията на континента“. Тръс се срещна с Макрон като преди това заяви, че той е „приятел“. Това бе по повод на скандала, който предизвика по време на кампанията й за премиер, когато заяви, че „тепърва ще бъде преценявано дали Макрон е приятел или враг“. От Прага бе съобщено, че следващата британско-френска среща на високо равнище ще се проведе във Франция през 2023 година. В докладна записка след срещата на Тръс и Макрон се казва, че те са изразили подкрепа за Украйна, желание за сътрудничество за енергийни доставки и за справяне с лодките с мигранти, прекосяващи Ламанша.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна