Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перничани се обявиха против продажбата на сградата на Минната дирекция в града

Снимка: Елена Тамакярска

Националната агенция за приходите обяви за продажба на търг емблематичната сграда на Минната дирекция в Перник. Тя е със статут на единична недвижима културна ценност. В нея е разположен и Музей на минното дело.

Собственик на сградата е неизвестна фалирала фирма, но се ползва от мината и "Топлофикация - Перник". Поради задлъжнялост на собственика към държавата ще бъде продадена, а перничани са притеснени какво бъдеще я очаква.

Притеснението на жителите на града е съвсем нормално, тъй като сградата на Минната дирекция е един от двата символа на града, каза в предаването „Събуди се, София“ Адриан Скримов, който е PR на общината и е работил в музея.

„Загрижени сме не само в чии ръце ще попадне сградата, но и за това дали перничани ще можем да използваме този културен символ на града ни. Той не е само културен, той е символ на града ни, защото оттам започва и развитието на Перник и голяма част от българската добивна индустрия“, добави Скримов.

Сградата е част от общ културен паметник в центъра на града, добави той и уточни, че от вчера има процедура тя да бъде обявена за паметник от национално значение.

„Сградата към момента е добро състояние, но при една евентуална продажба тя може да бъде използвана за много неща, виждаме го в не малко други градове в страната, с различни недвижими културни ценности. Нашето желание е сградата да може да бъде използвана от перничани, не само за представителни функции. Тук може да се помещава, например музейна сбирка или галерията на града ни“, каза Адриан Скримов.

В момента в сградата е отворен единствено партерния етаж, където перничани заплащат сметките си за парно и топла вода.

Жителите на града вече са инициирали подписка, с която ще се опитат да спрат продажбата на сградата на Минната дирекция.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна