Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Сечанова:

Отдавна "Арабеск“ не е откривал своя сезон с нещо толкова красиво, толкова значимо

Балет "Арабеск" открива новия сезон с "Триптих"

Балет "Арабеск" открива своя сезон със спектакъла "Триптих“ на сцената на Музикалния театър на 7и октомври. Заглавието обединява три самостоятелни творби на ново поколение хореографи: Ангелина Гаврилова, Филип Миланов и Аршак Галумян (Германия). Те са дръзко владеещи изкуството на танца, чувствителни и бравурно устремени. Изпълнението на "Триптих“ се характеризира с личен, колоритен и уникален език, базиран както на съвременни танцови техники, така и на театрални методи. Спектаклите на тримата хореографи вълнуват по деликатен начин с физическа и емоционална дълбочина. 

Днес "Арабеск" е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц. 

Повече за "Триптих" разказват с хореографите Ангелина Гаврилова (Infinity), Аршак Галумян (Германия) – (MareCrisium) и артистичният директор на "Арабеск" – Боряна Сечанова:

"Това ще бъде най-актуалната премиера на балет "Арабеск", защото да обединиш трима толкова различни и прекрасни дръзновени млади творци в един спектакъл е и трудно, и лесно. Ние бяхме в локдаун и Ангелина дойде и ми разказа – "Аршак е направил нещо прекрасно, хайде да направим нещо заедно…“ и Филип го подкрепи веднага и това, че спектакъл се роди от желанието им да работят заедно, е много важно послание. Аршак се занимава с женската енергия и се вдъхновява от нея, Ангелина пък от мъжката, тя се стреми тази мъжка енергия да я изнесе от телата на мъжете и да достигнат до всемирно спокойствие, и Филип, който по необичайно интуитивен начин намери своето място между тях, като неговия спектакъл се казва "Част от" и той направи невероятно обобщение на техните и собствените си идеи. Отдавна "Арабеск“ не е откривал своя сезон с нещо толкова красиво, толкова значимо.“

Творбата на Ангелина Гаврилова се казва "Infinity",  вдъхновява се от мъжкото тяло в танца. Работа е повлияна от стиха  на Марий Росен: "Без покой покоя търси! Без край края намира!", споделя Ангелина:

"Отдавна исках от 4 мъжки тела да създам този безкраен стремеж на човешкото същество към покой, всеки мисли, че има в живота си този момент, който е абсолютно съвършен, нирвана. Надявам се публиката да види дали сме намерили този покой, защото мъжкото тяло е изключително енергично."

Това не е първата  работа на Аршак Галумян в България. Първоначалната му работа тук се казва "Свободно разположени мисли" и е създадена специално за закриване на юбилейния 50-и сезон на Балет "Арабеск"Сега представя творбата "Marecrisium", където се вдъхновява от вътрешната сила на жената, разказва Аршак:

"Исках да използвам женската енергия, защото обикновено само красивата страна на жената, което е правилно, но вътре в себе си те имат толкова много сила и е невероятно да видиш как една жена може да контролира тази сила и да я пусне извън себе си. Затова търсих начин да представя тази женска сила чрез танца. Започнах първо с проучвания, първо открих музиката на Карл Дженкинс и пасна перфектно, защото има много магично усещане в тази музика, показва силата, за която говоря, но и я задържа в себе си, както жените правят.“

Идеята на Филип Миланов е заложена в самото заглавие "PART OF...” ("Част от") – част от света, част от деня, част от тях, част от вас, част от нас, част от теб, част от мен...“. Музиката е микс от парчета на Taste like cake и Max Richter. 

Сценографиятаи костюмите за премиерната вечер са на художничката Адрияна НайденоваПремиерата е на 7 октомври на сцената на Музикалния театър.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Балет "Арабеск"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна