Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон дава около 100 лиценза на компании за добив на нефт и газ в Северно море

Снимка: pixabay

Великобритания подготвя издаването на около 100 лиценза на компании за добив на нефт и газ в Северно море с аргумента, че това ще насърчи икономиката и ще подобри енергийната независимост, но решението бе критикувано от учените, защото е  в противоречие с политиката на закриване, а не на разширяване, на проектите за фосилни горива.

Близо 900 обекта се предлагат за проучване, като правителството ще връчи 100 лиценза. Решението е в противоречие с мнението на природозащитниците, които казват, че не трябва да се развиват нови проекти за добив на фосилни горива, ако светът иска да има шанс да задържи повишаването на глобалната температура под 1,5 градуса.

Това мнение се споделя както от Междуправителствената експертна група по изменение на климата, така и от Международната агенция по енергетика.

Министърът на икономиката Джейкъб Рис-Мог заяви, че новото сондиране ще повиши енергийната сигурност и ще разкрие места за квалифицирани работници.

Привържениците на новите проучвания дори настояват, че то е в съответствие с правния ангажимент на правителството за достигане на нулеви емисии на парникови газове до 2050 година.

Процесът на лицензиране ще бъде ускорен в части от Северно море, които са близо до съществуващата инфраструктура и това създава предпоставки да бъдат разработени по-бързо.

Дори и представители на петролната индустрия обаче смятат, че резервите няма да бъдат достатъчно големи, за да имат значително въздействие върху цените, които потребителите плащат за енергия във Великобритания.

Вчера се заговори за сценарий с 3-часов режим на тока, ако енергийната криза ескалира през зимата. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени