Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо медиците в общинските и областни болници останаха с по-ниски заплати от обещаното?

Снимка: БГНЕС

Лекари от многопрофилната болница във Велико Търново протестираха в началото на седмицата срещу ниските възнаграждения, които получават, въпреки договореното им през пролетта увеличение. То предвижда минимум 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар в болниците, като това са основни заплати, без полагащите се добавки за клас, нощен и извънреден труд. Оказва се, че голяма част от болниците, управлявани от държавата и общините, не могат да плащат такива минимални възнаграждения.

2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар – минимални заплати за болниците, работещи със Здравната каса, шумно обявени през пролетта от бившото редовно правителство, синдикатите и Българския лекарски съюз, влизащи в сила от първи август. Поне така е разписано в Националния рамков договор от една страна и в колективен трудов договор от друга. Оказва се, че голяма част от болниците с държавно участие и 100% от общинските болници не могат да си позволят да плащат такива размери на възнаграждения.

Причината ни обяснява д-р Динчо Генев, директор на Многопрофилната болница в Пловдив, една от областните болници в страната:

"За да бъдат изплатени тези заплати по начина, по който са дадени, без да се съобразяваме каква дейност е извършена във всяко едно отделно отделение, тоест да бъдат стимулирани хората за извършена повече работа, а тези, които са работили по-малко, да получат това, което е договорено, ние трябва да имаме един приход от порядъка на около 3 400 000 – 3 500 000 лева на месец, а реално самата болница има отпуснат лимит от порядъка на 2 600 000 лева на месец. При каквито и условия ние да работим, не можем да достигнем тези суми".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Елена Бейкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени