Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов след отказа от преговори на ПП: Вратата е отворена, нищо не е загубено!

Снимка: Facebook
Похватът с контактна група според мен ще проработи, нищо не е загубено, вратата е отворена, обяви във Вълчидол, Област Варна, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на отказа на "Продължаваме Промяната" да седнат на масата за преговори за ново правителство, като заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция.

"Продължаваме промяната" не приеха офертата на ГЕРБ – остават опозиция

"Разбирам, че им е удобно да ни приписват "Възраждане", те си имат своите достойнства, но за разлика от Кирил Петков и Асен Василев, които твърдят, че няма значение какво казват посолствата, аз се съобразявам какво казват нашите европейски партньори - за тях най-важната тема е войната в Украйна", изтъкна Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се зарече, че контактната им група ще отиде при всички партии, включително и при ДПС.

"Предлагам лидерите да се дръпнем, за да може контактните групи да работят по-лесно. Аз се надявам, че разумът ще надделее. Всички сме правили грешки, затова в нашата религия има и прошка. Оптимист съм, нека да обърнем внимание на хората", заяви още той.

"Промяната" отказаха коалиция и от всичко, което сътвориха, това им е най-добрият вариант и аз абсолютно ги разбирам. Да кажа, че или не са ни разбрали, или се правят, че не са. Ние нито предлагаме коалиция, нито предлагаме каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата. Нищо не е изгубено", добави Борисов.

Според него изборите са показали, че народът е казал "Да" на ГЕРБ:

"Народът показва, че иска да сме разумни по важните за хора теми. Нашата пъпна връв е свързана с евроатлантическите партньори".

Борисов настоя разногласията за бюджета да бъдат преодолени в разговори между контактни групи, излъчени от партиите. Според него бюджетният дефицит, заложен от бившия финансов министър Асен Василев, е нереалистичен. Той заяви, че ако предложенията на "Продължаваме промяната" бъдат реализирани, бюджетният дефицит ще превиши 3 процента:

"До края на годината нищо друго не трябва да се прави, за да слезем на дефицит от 3% от БВП. Само мерките за бизнеса (предложени от ПП) са от порядъка на 2 млрд. лева. Това, което днес от ПП казаха, е грубо 7% дефицит и когато излезеш с всичките тези предложения и кажеш, "нека "Възраждане", ДПС, ГЕЕРБ или който иска да се "оправя", защото аз съм си ги наговорил тези работи да излъжа хората", това не е честно".

По-рано, на пресконференция на ръководството на ПП, Кирил Петков изброи девет приоритета, по които изрично подчерта, че ще се работи само в рамките на парламента и неговите комисии. Те включват: увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари на 860 лв.; увеличаване на пенсиите с 20%, две тарифи за ток, вода, газ, парно; вдигане на данъчния кредит на младите семейства с деца с 50%; таван за цената на газа от 300 лв. на мгвт/ч, ограничаване на бюджетния дефицит до 3% и други.




По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна