Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицински сестри и акушерки в Добрич със символичен протест заради ниските заплати

МБАЛ-Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

Медицински сестри и акушерки в многопрофилната болница за активно лечение в Добрич от днес излизат в символични протестни действия. Причината е в отказа на ръководството да увеличи заплатите им до 1 500 лв., както и натовареността им заради огромния кадрови дефицит. От Синдиката на българските медицински специалисти към болничното заведение са напуснали преговорите по сключване на Колективен трудов договор.

Заплатите на медицинските сестри и акушерките в МБАЛ-Добрич бяха увеличени с 25% от септември месец и те в момента са около 1027 лв. От Синдиката на българските медицински специалисти в Добрич са категорични, че трудовите им възнаграждения трябва да са от 1 500 лв., заяви председателят му Снежана Николова.

Снежана Николова се опасява и че през предстоящата трудна зима болницата може да ореже и надбавките им от 360 лв. месечно, както се е случило през месец май заради задължения за електрическа енергия. Медицинските специалисти подготвят и ефективна стачка, при която в рамките на един час на ден ще прекратяват работата си и ще обслужват само спешните пациенти.

Чуйте репортажа на Мая Щърбанова:



По публикацията работи: Елисавета Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!