Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обиди при откриването на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид

"Всички медии са антибългарски ориентирани"

Снимка: Pixabay

Протест съпроводи откриването на българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид. Събраха се около 100 - 200 човека, повечето членове на ВМРО – ДПМ, разказа пред БНР Атанас Величков от „Трибуна МК“.

„Имаше обидни думи и плакати: „Българи – татари“, „българи – фашисти“ и други. Обидите бяха към България и към цар Борис. Те започнаха да хвърлят яйца. Имаше опит за арестуване на един от участниците в тълпата, но полицаите се отказаха да го арестуват. Българите, откриващи клуба, по никакъв начин не провокираха тълпата.

Официалната политика и тези, които правят протестите – и властта, и опозицията, се оправдават с имената на клубовете, разясни той. „Това обаче е лъжа. Каквото и име да се сложи, ще е проблем за антибългарската пропаганда. България винаги търси грешката в себе си. Ако се срамуваме от историческите си личности, тогава ще има проблем“.

Основният проблем не са тези 100 - 200 човека, организирани от проруските партии тук, заяви Величков. „Проблем е, че в Македония няма разделение в политическия и медийния елит по отношение на България. Ако не искаха това да се случи днес, то нямаше да се случи. Всички медии са антибългарски ориентирани, независимо дали са опозиционно настроени ли или са близки до властта. Те твърдят, че България иска да им вземе историята. Просто опозицията е по- радикална“.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Атанас Величков може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени