Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива и Ева Валентинови за любовта към музиката и радиото

Снимка: Личен архив

Сестрите Ева и Ива Валентинови са сред хората, които заразяват колегите си в радиото с ентусиазъм и добро настроение. Те гостуват в рубриката „От другата страна на радиото“ в предаването „Хоризонт за вас“. Оказва се ,че има много неща, с които двете сестри да се похвалят – нови авторски песни, концерт и студиа по народно пеене.

„Всички тези неща са ни важни ,защото ни държат в крак с пулса на времето. Фолклорът за нас е живото изкуство. Той ни поддържа в  добра форма“.

Музиката, която пишем, е начин да се изразяваме, да показваме своята емоционалност и обич към родината, признават Ева и Ива Валентинови. „Авторската песен е и начин да оставим нещо на идните поколения“.

С помощта на  Национален фонд култура Ева и Ива Валентинови са реализирали 4 акапелни песни и 4 с аранжимент . „В тях има по нещо от старата традиция и по нещо ново. Те са изцяло по музика на Ева. Песента „На линия“ е с аранжимент на Росен Генков, текстовете са на Валентин Иванов. Работихме и с музиканти, част от които са от Оркестъра за народна музика на БНР“.

Двете сестри подготвят концерт в Добрич – „30 години оркестър „Лира“ . „Ще гостуваме по покана на Емил Халачев на 28 октомври. Заедно с него създадохме много нова музика“.

Ева и Ива Валентинови се самопродуцират. „Може да звучи абсурдно за някой, но сме отказвали на най- големите музикални компании. Причините за това са морални. Искаме ние да решаваме каква музика искаме да правим“.

Двете сестри създават и музикална школа в София. Тя се помещава в читалище „Елин Пелин“ в Мусагеница. „Там ще има групови занимания по народно пеене. Добре дошъл е всеки над 5 – годишна възраст. Те ще са напълно безплатни. Направихме и Лятна академия в Царево и се получи много добре. Искаме да подпомогнем на младите хора с нашите знания и да им предадем опита си“.  

Над 80% от хората, работещи в музикална редакция, не са само музикални редактори, а имат и друго образование, обясниха Ева и Ива Валентинови. Те се борят се в България да се въведе специалността „Музикална журналистика“. 

Ева и Ива Валентинови от малки развиват музикалната си дарба. „Когато човек открие своя талант, трябва да го развива с упоритост“, казват те и признават, че мечтаят изкуството да присъства повече в живота ни. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Ева и Ива Валентинови може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна