Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж и жена полицаи се разследват за катастрофата на столичното Околовръстно шосе

Задържаният за тежка катастрофа на Околовръстното шосе Димитър Любенов
Снимка: БГНЕС

Двама полицаи - мъж  и жена, се разследват заради катастрофата на столичното Околовръстно шосе, в която загина френски гражданин. Записи от видеокамери са показали, че в минутите преди  инцидента патрулката им се движела в близост до колата на водача, предизвикал пътното- транспортното произшествие. Обвиняемият Димитър Любенов е дал показания пред съдия, в който е разказал, че им е платил, за да го ескортират след като е станало ясно, че шофира пиян, казаха от прокуратурата.

Полицейският сюжет беше огласен в началото на седмицата от адвокатката на Любенов, която обясни, че клиентът и е бил поставен в ситуация да кара пил от длъжностни лица. Малко по-късно вътрешният министър Иван Демерджиев обясни, че прокурор е отказал да задържи полицаите, а от държавното обвинение репликираха, че за 24-часов арест МВР не се нуждае от разрешение, а и за обвинения няма достатъчно доказателства.

Така, след като детайли от минутите преди катастрофата изтекоха към медиите, от Софийската градска прокуратурата излязоха да обяснят какво са установили дотук и защо все още няма обвинения.

Известното до тук е, че в нощта на катастрофата  Димитър Любенов е бил в заведение, от където прави опит да си поръча Drink And Drive. Първият екип не успява да стигне до него. Тръгва втори:

"....който обаче когато е отишъл на място, полицаите вече са били прихванали и са придружавали Любенов. Имало е желание от обвиняемият за Drink And Drive, но неговото желание не се е осъществило, защото полицаите са се отзовали първи и явно са му предложили тяхното съдействие", обясни заместник-градският прокурор Иво Илиев.

Камери са запечатали съвместното движение на Любенов и полицейския патрул:

"По някаква причина те са го прихванали още, след като той е тръгнал по бул. "Пушкин" и са го последвали, след което има един момент, в който няма камери, но има забавяне по GPS-системата от три минути. Там, по всяка вероятно, и двата автомобили са спрели, защото непосредствено след това те отново се виждат на камера един зад друг. Така пътят им продължава да момента на катастрофата".

Както стана ясно, поршето на Любенов се е движело със 195 км в час. Тъй като патрулката е карала със 100,  е била по-назад и  полицаите стават свидетели на катастрофата. След нея се оттеглят на задна скорост в локалното платно:

"От тел. 112 и после от дежурната звънят на най-близкия патрул, който, по случайност или не, е точно този, който се е оттеглил".

Пред съдия Любенов е разказал,  че е платил по 200 лева на двамата полицаи, за да го ескортират:

"...че е спиран, че е плащал нещо, че е влязъл в разговор с тях". "По данни на Любенов, той е дал пари - това, разбира се, трябва да се докаже, защото това е единствено само неговата дума - на единственият патрул, който го е следвал и го е спрял и след това го е придружил", казаха ръководителят на градската прокуратура Илияна Кирилова и заместникът и Иво Илиев.

Според данните дотук срещата на Любенов с полицейския екип, която се е оказала фатална за френския гражданин, е била инцидентна:

"В смисъл, той не е работил с тях. Дали тези полицаи имат други провинения, ние нямаме такава информация към момента".

Тепърва ще се преценява какви обвинения ще бъдат повдигнати на полицейските служители:

"Това, че някаква полицейска кола е избягала от местопроизшествието, е основание да започнем разследването и като съберем доказателства - да, това е основание за повдигане на обвинение за конкретно престъпление. Това дело се води за евентуално неправомерно поведение на полицаите, което може да се изрази в подкуп, каквито твърдения има от страна на обвиняемия, може да се изрази в евентуално злепоставяне, т.е. неоказване на помощ,. Не е ясно дали по другото дело показанията им като свидетели са верни или не. Има много неща, които трябва да се разследват", каза заместник-градският прокурор Иво Илиев.

Успоредно с това разследване продължава и това за самата катастрофа. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна