Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Частици жена" с първа постановка на българска сцена

4
Снимка: Стефан Н. Щерев

"Частици жена" е най-новото заглавие в репертоара на Народния театър "Иван Вазов". Автор на пиесата е съвременната унгарска драматуржка и сценарист Ката Вебер, която е актриса по образование.

Постановката е на режисьора Крис Шарков и с нея се слага началото на новата програма "Театър Плюс" за камерната сцена на Народния театър.

"ТеатърПлюс" е платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър. Основен драматург на платформата е Майя Праматарова, която е избрала по тази програма да работят още трима режисьори – Василена Радева, Стилиян Петров и Катя Петрова. "Иван Вазов"


Поводът Ката Вебер да напише тази пиеса, е преживяна от самата нея дълбока травма. Спектакълът "Частици жена" ни пренася в света на двама млади родители, които губят детето си веднага след неговото раждане.

Драматичната история пресъздават на сцената актьорите Радина Кърджилова, Мария Каварджикова, Стефан Вълдобрев, Ана Пападопулу, Цветан Алексиев, Жаклин Даскалова, Албена Ставрева.

Сценографията и костюмите са на Никола Тороманов, музика – Емилиян Гацов-Елби.

Спектакълът не се препоръчва за зрители под 15 години.

Премиерните представления са на 7 и 8 октомври.

Репетиционни снимки от "Частици жена": Стефан Н. Щерев
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна