Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК обяви поименно избраните 240 депутати в 48-ото Народно събрание

| обновено на 07.10.22 в 18:18
Снимка: БГНЕС

ЦИК прие решение, с което обяви поименно избраните 240 депутати в 48-ото Народно събрание.

Решението се публикува в Държавен вестник.

Преди това в Комисията постъпиха заявленията от 26-имата избрани за депутати от два многомандатни района, в които те посочиха от къде ще реализират мандата си.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ избра Шумен пред Кърджали. Корнелия Нинова - лидер на БСП ще е депутат от софийския район. Съпредседателят на ПП Асен Василев предпочете Хасково. Председателят на "Български възход" Стефан Янев избра София-град, а Христо Иванов от "Демократична България" - Пловдив-град. Костадин Костадинов ще представлява партията си от столичния 25-и район. На мястото на освободените места във вторите изборни райони влизат следващите в листата. ЦИК публикува решението по именния списък на депутатите на сайта си.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова:

"С приемането на това решение обявихме всички резултати от изборите за народни представители, произведени на 2 октомври. Да пожелаем успех на 48-ото Народно събрание".

От ЦИК днес проверяваха част от машините за гласуване, които се оказаха проблемни на проведения вот на 2 октомври. Така стана ясно защо две от машините се оказаха с хеш код, различен от удостоверения за софтуера.

Заместник-председателят  на ЦИК Емил Войнов:

"Едната машина е с хеш код от изборите за президент и вицепрезидент и народни представители на 14 ноември, а втората машина е с хеш код от изборите през юли миналата година".

Още 13 машини, включително и трите, на които се изписа - "Дневникът е подправен", ще бъдат проверени повторно пак в понеделник. Днес това се правеше в склада, където се съхраняват, като на куфарите
на устройствата са поставени пломби.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира:

"В тези секции е имало по две машини за гласуване, поради което изискваме втората машина, въпреки че за нея не е имало информация от секционна или районна избирателна комисия за възникнал проблем, а останалите машини се изискват, защото те са били разменени, били са предвидени за една избирателна секция, с тях е гласувано в друга".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени